"Я думав, що це жарт". Колишнього агента КДБ попереджали про замах на Скрипаля

"Я думав, що це жарт". Колишнього агента КДБ попереджали про замах на Скрипаля

Фото: Reuters

Йшлося також про замахи на інших російських екс-агентів.

Колишньому співробітнику КДБ Борису Карпічкову надсилали повідомлення про те, що з ним та іншими людьми трапляться погані речі. Йшлося, зокрема, і про екс-розвідника Сергія Скрипаля.

Про це він заявив в ефірі передачі Good Morning Britain.

"Це було саме в день мого народження, який був 12 лютого, це було близько трьох тижнів тому. У повідомленні йшлося, що зі мною та деякими іншими людьми станеться щось погане, у тому числі з паном Скрипалем, про якого я не мав ані найменшого уявлення", сказав Карпічков.

Він додав, що спершу не поставився до такого повідомлення серйозно, подумавши, що це жарт. За його словами, раніше чоловікові теж неодноразово надсилали різноманітні повідомлення з погрозами. 

Карпічков впевнений, що відповідальною за отруєння Скрипаля є Федеральна служба безпеки. Цікаво, що повідомлення надійшло від "довіреної особи, яка працює оперативником у спецслужбі".

Нагадаємо, 5 березня BBC повідомила, що у Великобританії колишній російський розвідник Сергій Скрипаль потрапив у лікарню після серйозного отруєння невідомою речовиною. Видання The Telegraph дізналося, що Скрипаль раніше звертався в поліцію із заявою про те, що побоюється за своє життя, а дружина колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка сказала виданню, що ситуація зі Скрипалем "дуже схожа на те, що сталося з її чоловіком". Як відомо, він помер у 2006 році в результаті отруєння полонієм. 

Сергій Скрипаль до 1999 року служив у Головному розвідувальному управлінні, після чого вийшов на пенсію у званні полковника. У 2004 році його затримали за підозрою в шпигунстві на користь Великобританії і через два роки засудили до 13 років позбавлення волі. Скрипаль був визнаний винним у тому, що з 1995 року передавав Секретній розвідувальній службі Великої Британії дані про співробітників російської розвідки, які працювали під прикриттям в Європі.

У 2010 році Скрипаль та ще троє засуджених у Росії були помилувані, після чого їх обміняли на десятьох агентів російської розвідки, розкритих у США. Після обміну Скрипаль став жити у Великобританії.

Великобританія проявить жорстку реакцію, якщо причетність Росії до отруєння колишнього шпигуна Сергія Скрипаля буде доведена, заявив глава МЗС Борис Джонсон. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація