"Я кричав, мені було дуже боляче". ЗМІ розповіли про тортури в Чечні в рамках антинаркотичних рейдів

"Я кричав, мені було дуже боляче". ЗМІ розповіли про тортури в Чечні в рамках антинаркотичних рейдів

Фото: Getty Images

Старт кампанії дав глава республіки Рамзан Кадиров.

Російські поліцейські влаштували в Чечні в 2017 році антинаркотичні рейди, під час яких затримували десятки людей, деяких з них катували і вимагали зізнатися у вживанні або поширенні наркотиків.

Про це пише видання Republic.

Старт цій кампанії дав лідер республіки Рамзан Кадиров.

Видання наводить історію жителя чеченського села Автури Магомеда-Алі Межидова - за словами чоловіка, в серпні 2017 року його катували в кабінеті співробітників карного розшуку у відділі МВС у Шалинському районі.

"Оперативники підійшли до сейфу, що стояв з лівого боку, і зняли з нього апарат, прикритий курткою-олімпійкою. Пристрій, як з'ясувалося за кілька хвилин, був призначений для тортур електрикою. Для цього зазвичай використовують старий електромонтажний мегаометр, конденсаторну підривну машинку або польовий телефон з динамомашинкою; вони дають струм високої напруги, але невеликої сили; слідів майже не залишається, тільки чорні точки", - йдеться в статті.

Межидов розповів, що олімпійку зав'язали у нього на очах, а клеми надягли на великі пальці рук і увімкнули прилад.

"Я кричав, мені було дуже боляче. При цьому оперативні співробітники говорили, що будуть катувати мене доти, поки я не погоджуся підписати зізнання", – йдеться в заяві затриманого до прокуратури.

У документі підкреслюється, що оперативники постійно повторювали: після таких допитів "ще ніхто не виходив без визнання вини".

"Через день мене знову катували електричним струмом, прикріплюючи клеми до мізинців і до наручників, вимагаючи, щоб я зізнався в тому, чого не робив", – зазначив Межидов.

Він виявився одним з приблизно 70 осіб, хто в середині серпня потрапив до місцевого ізолятора тимчасового утримання, йдеться в статті.

Нагадаємо, на початку січня у Мережі з'явилося відео з Чечні, де місцеві силовики показово кинули на площі труп підозрюваного у вбивстві начальника поліції в селі Автури Абубакара Устарханова. На оприлюднених кадрах видно оголене до пояса тіло Хамзата Баймурадова, застреленого під час затримання, яке лежить на землі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація