"Я прийшов, щоб померти": 5 найкривавіших нападів у школах в Росії

"Я прийшов, щоб померти": 5 найкривавіших нападів у школах в Росії

Фото: Reuters

Деякі з нападників надихалися масовими вбивствами в американських школах.

В останні роки в Росії почастішали випадки нападів у школах, в результаті яких гинуть або отримують поранення люди. Нападники використовували вогнепальну зброю, ножі або пляшки із запальною сумішшю. В деяких випадках зловмисники надихалися масовим вбивством в американській школі "Колумбайн", яке, судячи з усього, вплинуло і на керченського стрільця Владислава Рослякова.

♦ У січні цього року в Пермі двоє підлітків влаштували різанину в школі, в результаті якої постраждали 15 осіб. Один з них був чинним учнем школи, інший - колишнім. Нападники напали на кабінет, де учні 4-го класу займалися на уроці праці. Крім того, один зловмисник вдарив іншого ножем.

Знайомі нападників говорили, що вони захоплювалися "Колумбайном". В соціальних мережах вони публікували відео зі сценами збройних нападів, у тому числі на школи, писала Meduza.

У Пермі двоє підлітків влаштували різанину, поранивши вчительку та учнів

У Пермі двоє підлітків влаштували різанину, поранивши вчительку та учнів

♦ Через чотири дні після цього дев'ятикласник із сокирою і "коктейлем Молотова" напав на школу в Улан-Уде в Бурятії. Тоді постраждали сім осіб - учні 7-го класу, учитель і сам нападник, який намагався покінчити з собою. Російські ЗМІ писали, що нападник у соцмережах був підписаний на групи, пов'язані з насильством і нацизмом.

♦ Ще один подібний випадок стався у квітні в Башкирії. Дев'ятикласник з ножем і пляшкою із запальною сумішшю напав на однокласників і вчительку, після чого намагався покінчити з собою. Тоді постраждали чотири людини.

Під час обшуків у хлопця знайшли список його кривдників із зазначенням, хто і яку образу йому завдав. Про підготовку нападу хлопець попереджав знайомих в "ВКонтакте" ще за рік, а також за місяць до трагедії. Також він публікував на своїй сторінці у "ВКонтакте" фотографії з нацистською свастикою і був активним учасників груп "колумбайнерів" - послідовників двох вбивць в американській школі.

Фото: Mash
Фото: Mash

♦ У вересні минулого року в школі підмосковного міста Івантєєвка 9-класник під час уроку інформатики вдарив вчительку кухонною сокиркою, а потім відкрив стрілянину із пневматичної зброї по однокласниках і почав кидати вибухові пакети. Тоді постраждали чотири людини. Під час стрілянини зловмисник кричав, що "прийшов, щоб померти". У соціальних мережах нападник підписувався як Mike Klebold, очевидно натякаючи на Ділана Кліболда, на одного з вбивць з "Колумбайна".

У підмосковній школі підліток відкрив вогонь з пневматичної зброї, є поранені

У підмосковній школі підліток відкрив вогонь з пневматичної зброї, є поранені

♦ Перший в Росії випадок із застосуванням цивільної зброї в школі стався в лютому 2014 року у Москві. Старшокласник прийшов до школи з рушницею, застрелив вчителя географії і взяв у заручники 20 учнів. Коли прибули співробітники поліції, підліток відкрив по них вогонь, убивши одного і поранивши ще одного правоохоронця. Стрільця у підсумку затримали і суд визнав його неосудним.

Десятки людей загинули під час теракту в окупованій Керчі

Десятки людей загинули під час теракту в окупованій Керчі

Нагадаємо, 17 жовтня на території окупованого Криму в місті Керч прогримів вибух в політехнічному коледжі. Спочатку повідомлялося про 10 загиблих та понад півсотні постраждалих, згодом кількість жертв зросла до 19 осіб. Медики виявили в тілах постраждалих металеві елементи ураження, якими були начинені вибухові пристрої. В Мережі поширюється інформація, що вибух був не один, а цьому передувала стрілянина.

За даними ЗМІ, підозрюваного у скоєнні теракту в Керчі знайшли застреленим. СК РФ оголосив вибух у Керчі терактом, проте згодом слідчі перекваліфікували справу на статтю про вбивство двох і більше осіб.

В окупованому Криму оголосили режим надзвичайної ситуації. Також на півострові оголосили триденну жалобу. 

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація