Як і коли "вагнерівці" заходили на Донбас і скільки заробляють російські найманці. Зізнання командирів

Як і коли "вагнерівці" заходили на Донбас і скільки заробляють російські найманці. Зізнання командирів

Фото: Reuters

Як запевняють росіяни, основна мотивація командирів – зовсім не гроші, а геополітика.

Найманці приватної військової компанії «Вагнер» готувалися до відправки на територію Східної України 2014 року «грамотними офіцерами спецслужб і Міноборони Росії».

Про це пише Радіо Свобода, журналісти якого поспілкувалися з командирами структури.

Групу бійців в Україну набирав Дмитро Уткін. При цьому, інші командири «Вагнера» перебували у в'язниці «Лефортове» після невдалої участі у військовому конфлікті на боці військ президента Сирії Башара Асада 2013 року, після чого їх посадили на три роки. За даними видання, з перетином кордону РФ з Україною у найманців були проблеми. Тому була орендована база в Ростовській області.

«Перший загін пішов – "Місяць", у червні 2014-го, другий – "Степ". Це були фактично ротно-тактичні групи чисельністю до 250 осіб. ПВК тоді не було, але зарплату платили", – розповідають командири.

Одним із загонів, що "зайшли" в Донбас, був загін Дмитра Уткіна, якому дали позивний «Вагнер». За словами співрозмовників Радіо Свобода, за цими групами спостерігали, частину розформували, зокрема, терористів Ігоря Безлера, який захоплював Горлівку, але "групу Вагнера" після успіхів вирішили об'єднати.

"Вагнер взагалі жорстка людина, не тюхтій, – говорить один з командирів ЧВК. – Він приїжджав на позиції під Пальміри, роздягнувся, у нього на руці (на плечі - Ред.) німецька свастика, наколка. А у нього з рогами. Він рідновір", – розповів один із співрозмовників.

ТСН дізналась подробиці про харківського солдата армії "Вагнера", який загинув у Сирії

ТСН дізналась подробиці про харківського солдата армії "Вагнера", який загинув у Сирії

За словами командирів структури, Уткін є лише командиром бригади, а не першою особою компанії. 2015 року для найманців «Вагнера» почалася сирійська кампанія, де бійці виконують справжні бойові завдання. За розповідями командирів, чисельність "групи Вагнера" наразі становить близько 2000 осіб (за іншими повідомленнями, до 4000), крім того, до "Вагнеру" прикомандирований загін "Карпати", що складається в основному з козаків з українським громадянством, – ще 300 осіб. Всього ж, за даними видання, в Сирії на боці урядових військ служить до восьми тисяч росіян.

"Було раніше шість тисяч, потім провели скорочення і скоротили до восьми", – сміється один із командирів.

При цьому оклад рядового нібито становить 150 тис. рублів на місяць, плюс премія до 100%, за тримісячне відрядження можна заробити до мільйона рублів. Командир роти за той ж час може отримати до трьох мільйонів. У той же час, боєць в "Карпатах" привозить удвічі менше.

«За загиблих родичам виплачують по 3 млн рублів, поранення оплачуються за сіткою: легке – 30 тис., середньої тяжкості – 50 тис., важке – "у нас бійцеві одному заплатили 180 тис. рублів. Помилково своя авіація відпрацювала, у нього всі кишки викинуло. Але залишився живий". Якщо хтось в процесі передумав і вирішив не воювати, його переведуть до порту "тягати ящики" – за 1000 рублів в день», – пише Радіо Свобода з посиланням на свої джерела.

У РФ вимагають від Путіна відзвітувати про масове знищення російських найманців у Сирії

У РФ вимагають від Путіна відзвітувати про масове знищення російських найманців у Сирії

Існує і система штрафів. Йдеться про суму в 60 тисяч рублів і позбавлення премій. "Є покарання для алкашів – контейнер. На полігоні (Молькіне – Ред.) є контейнер, і в Сирії теж. Ну ось, у когось поганий настрій, хочеться комусь * дати. Ось ти щось зробив, тебе садять в контейнер, і будь-хто може прийти і дати * тобі. Як раніше прив'язували на площі і поруч клали ломаку. За добу, за двоє контейнера можна втратити здоров'я", – розповідає найманець.

Як згадують командири, на початку сирійської кампанії "група Вагнера" ні в чому не знала відмови: "У мене вартість автомата прирівнювалася до вартості автомобіля. Вартість одного комплекту екіпіровки у мого бійця загону була 12 тис. доларів". На озброєнні "вагнерівців" були російські танки Т-90, Т-72, БТР, бронеавтомобілі "Водник", "Постріл", "Рись", "Тигр".

За словами "вагнерівців", 2016 року нібито через сварку міністра оборони Сергія Шойгу і спонсора найманців Євгена Пригожина від 2016 року постачання різко погіршився.

Атаку російських найманців на американських союзників у Сирії планував кухар Путіна

Атаку російських найманців на американських союзників у Сирії планував кухар Путіна

До сирійської армії найманці ставляться зі зневагою: "Сирійці воювати не можуть, бояться "членів ІДІЛ". Ось береш сто сирійців, два російських туди даєш – все, це вже сто бійців. Я багато разів бачив, вони мало що кидають позиції, тікають. "Гоу, гоу, раша, гоу", – кричать. Куди ви гоу, ***, давайте оборонятися! Немає. Йде, наприклад, штурм, беремо висоту, передаємо її ввечері сирійцям, вранці сирійців нема. Знову "ІДІЛівська" висота. Знову беремо її заново".

Як запевняють росіяни, основна мотивація командирів – зовсім не гроші, а геополітика: «Я вважаю, що якщо ти під російським прапором і з російським автоматом, нехай навіть із запліснявілим сухпаєи, воюєш за 10 тис. км від Росії, все одно ти воюєш за Росію. Ти ж туди не сам прийшов, тебе туди Росія привезла, значить, інтерес держави».

"Воєн багато попереду, скоро Лівія буде, в Судані вагнера вже воюють. Тим більше Путін їм всім пояснив, що готуйтеся, хлопці, – каже один зі співрозмовників, маючи на увазі послання президента Федеральним зборам. – Гарна заява, давно час було їм сказати, що вистачить. Я повністю згоден, в одні ворота не можна грати нескінченно. Така держава (Росія – Ред.), а купка геїв нам буде розповідати, який у нас повинен бути хода? Та ми самі розберемося зі своєю ходою".

Утім, прямого зіткнення з США вагнерівці не хочуть, кажуть, що будь-яка країна, яка вступить сьогодні в повномасштабну війну, неминуче відстане в розвитку навіть у разі перемоги. Але "якщо треба буде воювати з Америкою, ми повоюємо. Вони не вміють воювати. Як Путін сказав, що можна придумати різні ракети – людей не придумаєте таких, як у нас".

Нагадаємо, раніше журналісти знайшли табір ПВК "Вагнера" в Росії і дізналися деталі розгрому в Сирії. Зокрема, в російському Краснодарі розташована найбільша в РФ приватна військова організація – «ПВК Вагнера». Табір ПВК базується біля хутора Молькіне, що за 30 кілометрів від Краснодара. На території табору «Вагнера» є три казарми. Незважаючи на розгром «вагнерівців», 7 лютого в Сирії в провінції Дейр-ез-Зор, охочих служити і вирушати на війну на Близькому Сході не зменшується.

7 лютого в результаті авіаудару очолюваної США коаліції прихильників Башара Асада в провінції Дейр-ез-Зор в Сирії загинуло від 13 до понад 200 росіян. Різні видання називають різні цифри, а офіційної інформації щодо цього немає. Поки точно відомо про сімох загиблих росіян. Всі вони були найманцями "приватної військової компанії Вагнера" і до відправки в Сирію встигли повоювати на боці терористів на Донбасі. Серед них - жителі міста чи азбест Свердловської області 38-річний Станіслав Матвєєв та 45-річний Ігор Косотуров. Також загинув активіст незареєстрованої партії "Інша Росія" Кирило Ананьєв. Його однопартійці також зазначили, що поранених з Сирії доправили до Москви і Санкт-Петербурга.

Повʼязані теми:

Наступна публікація