"Як лайкати меми і не сісти у в'язницю". У Росії оштрафували активіста за правозахисну лекцію

"Як лайкати меми і не сісти у в'язницю". У Росії оштрафували активіста за правозахисну лекцію

Фото: Открытая Россия

Штраф у розмірі 10 тис. рублів призначили за "здійснення діяльності небажаної організації".

Центральний районний суд Челябінська оштрафував активіста руху "Відкрита Росія" Дениса Ібрагімова на 10 тисяч рублів за лекцію "Як лайкати меми і не сісти у в'язницю", повідомляє у понеділок, 18 лютого "Лента".

Ібрагімова визнали винним за статтею 20.33 КоАП РФ ("Здійснення діяльності небажаної організації"). Відкрита онлайн-лекція була присвячена часткової декриміналізації 282 статті Кримінального кодексу ("Розпалювання ненависті або ворожнечі") і відбулася 28 листопада в одному з офісних центрів.

"На думку звинувачення, за допомогою правозахисного вебінару про меми я підривав основи конституційного ладу Росії і реалізовував діяльність якоїсь британської організації, до якої я не маю жодного стосунку. Якої шкоди я завдав свободі слова і обороноздатності країни, мені так і не повідомили", - пояснив Ібрагімов.

Проти Ібрагімова дали свідчення студенти першого курсу юридичного факультету Челябінського державного університету, яких співробітники правоохоронних органів просили прослухати лекцію.

Зазначається, що "Відкрита Росія" визнана небажаною організацією на території Росії рішенням Генпрокуратури в 2017 році.

Нагадаємо, рух "Відкрита Росія" у 2001 році заснував Михайло Ходорковський. Тоді організація займалася переважно освітніми проектами. Після вироку у справі ЮКОСа роботу "Відкритої Росії" було фактично припинено, проте діяльність була відновлена після того, як 2014 року Ходорковський вийшов із в'язниці. У квітні 2017 року Михайло Ходорковський залишив посаду голови руху "Відкрита Росія", але зберіг за собою статус його засновника.

Повʼязані теми:

Наступна публікація