Як прогресує коронавірус: лікарі детально описали перший випадок зараження у США

Як прогресує коронавірус: лікарі детально описали перший випадок зараження у США

Фото: Associated Press

Пацієнт повернувся з Уханя, куди їздив у гості до родичів, та із легкими симптомами звернувся до лікарні.

Американські медики розповіли про перший зафіксований у США випадок коронавірусу, привезений з китайського Уханя. У звіті описали, як стан чоловіка змінювався від, спершу, легких симптомів до пневмонії, пише CNN із посиланням на журнал New England Journal of Medicine.

Першим американським пацієнтом, який захворів на коронавірус, став 35-річний житель округу Сногоміш штату Вашингтон. Чоловік повернувся із Уханя, де гостював у рідних. З його слів, він не відвідував ринок морепродуктів, із якого розпочався коронавірус, та не контактував із хворими.  

До лікарні американець звернувся 19-го січня із легким кашлем. Медики зробили рентген грудної клітки та спершу нічого незвичайного не побачили. Втім, оскільки пацієнт повернувся з епіцентру зараження, надіслали аналізи до Центру з контролю та профілактики захворювань у США. Наступного дня вони отримали підтвердження про те, що у чоловіка коронавірус. Хворого ізолювали.

Протягом перебігу захворювання у пацієнта були кашель, підвищення температури, втома, нудота, блювота, діарея та нежить. 

Фото: The New England Journal of Medicine

І лише на п'ятий день перебування в лікарні (дев'ятий день хвороби) лікарі побачили ознаки пневмонії на рентгенограмі грудної клітки, у нижній частці лівої легені. Наступного дня лікарі діагностували атипову пневмонію.

На восьмий день перебування у лікарні стан хворого покращився. Станом на 30-те січня у чоловіка вже не було лихоманки, і усі його симптоми, окрім кашлю, який, за словами лікарів, "ставав дедалі слабшим", зникли.

Доказів того, що він міг передати вірус комусь іншому, наразі немає.

Вірус, який схожий на застуду, але, на відміну від неї, дуже швидко вражає легені й інші органи, розпочався з ринку морепродуктів у китайському місті Ухань. Нині сам ринок зачинений і огороджений поліційною стрічкою, а у місті активно відбуваються заходи із знезараження. Посилено контроль в аеропортах не лише Китаю – Таїланд, Австралія та Японія ретельно стежать за пасажирами. 

Відомо, що вірус з китайського Уханя належить до великої родини коронавірусів. Розповсюдження хвороби розпочалося з ринку тварин. Вірус передається повітряно-крапельним шляхом тваринам, людям. Спалах вірусу припав на найгірший час - святкування китайського Нового року. Адже саме цього тижня громадяни Піднебесної активно мандрують - приїжджають на свята до родичів як всередині країни, так і з-за кордону. 

26 січня стало відомо, що смертоносний коронавірус з Китаю може передаватися в інкубаційний період, коли людина навіть не підозрює, що вона хвора. Інкубаційний період триває від одного до 14 днів. 

30 січня Всесвітня організація охорони здоров'я за підсумками екстреної наради оголосила спалах коронавірусу надзвичайною ситуацією міжнародного значення. Це стало опосередкованим визнанням того, що стримати поширення хвороби не вдається і вона з локальної проблеми набуває глобального масштабу. 

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Повʼязані теми:

Наступна публікація