Як Путін потрапив до КДБ. Глава РФ у першому інтерв'ю розповів про свій кар'єрний шлях

Як Путін потрапив до КДБ. Глава РФ у першому інтерв'ю розповів про свій кар'єрний шлях

Володимир Путін / Фото: Reuters

Він стверджує, що не був "стукачем" в університеті.  

У червні 1991 року майбутній президент Росії Володимир Путін очолив комітет із зовнішніх зв'язків міськадміністрації Ленінграда. За кілька місяців він дав одне з перших (а можливо, і зовсім перше) інтерв'ю у своєму житті — журналістці міської газети "Час пік" Наталії Нікіфоровій. Сьогодні, 25 листопада, онлайн-видання Медуза опублікувало його в Мережі.

У ньому Путін, зокрема, розповів, як потрапив до структури КДБ. За його словами, в цей держорган він "пішов легально і гласно, за розподілом після закінчення університету".

Про посаду в КДБ майбутнього главу держави поінформували за кілька місяців до призначення.

"Я погодився. Пропрацював деякий час на різних посадах — мені запропонували піти на роботу в зовнішню розвідку. Я цю пропозицію прийняв, закінчив відповідний навчальний заклад. І всі ці роки працював у розвідці. В тому числі і за кордоном", - сказав він, додавши, що погодився на таку роботу, тому що йому "навіть хотілося цього".

"Я йшов працювати не в політизовану організацію. Якщо хочете, мною керували високі мотиви — вважав, що там можу докласти свої сили і максимально з користю для суспільства", - пояснив Путін своє бажання.

На запитання, чому обрали саме його, він відповів, що завжди цікавився проблемами зовнішньої економіки.

"Спецслужби проводять вивчення об'єкта в умовах, коли він про це не підозрює. Якщо він знає про це, то починає пристосовуватися. І показувати ті сторони характеру і особистості, які хоче донести до потенційного споживача інформації", - пояснив Путін систему відбору кадрів до КДБ.

При цьому журналіст зазначила, що серед студентів побутує думка, що пропозицій від КДБ отримують "стукачі". Однак Путін відповів, що не був пов'язаний з КДБ до того, як потрапив в кадри.

Путін головний ворог свободи російської преси

Путін головний ворог свободи російської преси

Повʼязані теми:

Наступна публікація