Як собак розстріляли. Дружина загиблого в Сирії росіянина розповіла про розгром загону "Вагнера"

Як собак розстріляли. Дружина загиблого в Сирії росіянина розповіла про розгром загону "Вагнера"

Фото: Znak.com

Вдові про обставини смерті чоловіка досі не розказали.

7 лютого в провінції Дейр-ез-Зор у Сирії загинули багато бійців російської приватної військової компанії "Вагнера". Conflict Intelligence Team назвала імена двох жителів міста Асбест Свердловської області, які загинули в Сирії - 38-річний Станіслав Матвєєв та 45-річний Ігор Косотуров.

Олені Матвєєвій про смерть чоловіка повідомили телефоном 9 лютого "товариші по службі з "ЛНР". Про це пише видання Znak.com, яке взяло інтерв'ю у вдови. Матвєєв і Костуров протягом 2015-2016 років воювали на Донбасі на стороні бойовиків. Очевидно, що там їх і завербували представники "Вагнера" на поїздку до Сирії.

"Мені зателефонував наш отаман з Асбесту. Запитав спочатку, чи давно ми зв'язувалися зі Стасом. Я відповіла, що третій день зв'язку немає. І дівчата, у кого чоловіки там, теж ніхто і нічого не знали. Буквально через хвилину отаман передзвонює і каже: "Стаса і Ігоря більше немає". Я була в магазині в цей момент. Телефон з рук впустила, он він зараз розбитий лежить. Додому йшла на автоматі, трохи під машину не потрапила", - каже жінка.

За яких обставин загинув її чоловік, Олені не сказали.

"Увечері знову отаману передзвонила. Він попросив – не кіпішуй, мовляв, нічого поки що невідомо. Я почала дізнаватися по тілах. Попросила, щоб замовили попа, відспівати по-людськи, коли їх доставлять. Отаман тоді сказав, що доставити їх повинні у вівторок і офіційно зателефонувати з Ростова. Так це насправді чи як, я не знаю. У козаків поки йде вся інформація з Донбасу (плаче). Не знаю, як це у них там все пов'язано. Я поки намагаюся не вірити у все це, не готуюся до похорону", - говорить Олена.

Тіло мають доправити до Ростова (бо вони спочатку туди їхали), потім – ДНК-експертиза.

Жінка дістає смартфон і показує відеозйомку бою - нібито того самого - надіслану дружиною іншого загиблого. Сумнівно, що це справжнє відео (здається, це взагалі кадри з відеогри), але у дружин загиблих зараз просто немає іншої інформації.

"Їх просто як собак там розстріляли, як щурів піддослідних", - говорить жінка.

Матвєєва вмикає аудіозапис, який їй переслали. На ньому чоловічий голос коментує подію:

"Привіт. Те, що в Сирії показують... Коротше, це раз... (розгромили) нас. Коротше, в одній роті 200 двохсотих, в іншій - ще 10. Про третю не знаю, але сильно їх розшарпали. Били "піндоси". Спочатку "артою" накрили. Потім підняли чотири вертушки і в карусель запустили, ... (стріляли) з великокаліберних. У наших, крім автоматів, узагалі не було нічого, не кажучи про ПЗРК. Влаштували пекло. "Піндоси" конкретно знали, що це ми, росіяни, йдемо. Наші йшли завод віджимати, а вони на цьому заводі сиділи. Коротше, ми... (ударів) отримали дуже жорстких. Наші зараз сидять на базі і бухають. Багато зниклих без вісті. Це... (все погано), коротше. Ще одне приниження. На нас ніхто не зважає, як з чортами повелися. Думаю, наші, уряд наш, зараз задню врубав, і ніхто ніяку відповідь не зробить за це". (Цей запис раніше публікувався в телеграм-каналі WarGonzo).

Матвєєва каже, що її чоловік сказав їй, що їде в Сирії воювати. Проте подробиць не розповів. Скільки платитимуть, також не вказав.

"Він попереджав мене. Він після Донбасу десь рік удома був. Приїхав в липні (2016 року). Через рік, 27 вересня (2017 року), поїхав - у поїзд вже сіли з пацанами з Кедрового. А зараз ніхто з нами на зв'язок толком не виходить, ніхто не говорить, правда це чи неправда. По голові як торохнули - і мовчок зараз", - нарікає жінка.

Загиблий Ігор Косотуров був командиром Матвєєва. Вони – далекі родичі. У Стаса є двоюрідна сестра, і Ігор раніше був її чоловіком.

Додому Матвєєв прислав 109 тисяч рублів за півтора місяці (вересень-жовтень 2017 року), які перебували в Ростові на навчаннях.

"Я ці гроші в грудні отримала", - зазначає Олена.

Каже, що чоловік після повернення з Донбасу хотів знову воювати. Тому й поїхав до Сирії.

"Його, мабуть, затягнули всі ці автомати і армійські тренування. Він десь через півроку після Донбасу почав нудьгувати вже. Про автомат свій згадувати, мовляв, як там моя "ластівка". Я його відмовляла і по-хорошому, і до розлучення мало не дійшло. Але бачу, що все це марно вже. Намилився він і доріжку собі цю намітив. Вони самі по собі тут навіть бігали і тренувалися".

Матвєєв був прапорщиком. З Донбасу привіз нагороду – "Георгіївський хрест".

"Ви краще скажіть, хто мені зараз повинен зателефонувати, звідки повідомлять? Якщо там все, нахр*н, розірвало, як його впізнають, просто шматки зішкребуть і скажуть, що це мій чоловік, чи що?", - каже Олена.

Матвєєви познайомилися 13 років тому. Вона працювала в магазині продавцем, а він – експедитором, товари привозив. Мають двох синів – 6 і 8 років. Разом з ними живе свекруха, яка має інвалідність, тому невістка за нею доглядає. Живуть на 1380 рублів допомоги на місяць.

Матвєєв, коли їхав на Донбас, збрехав дружині, що буде будувати будинки для переселенців. Насправді ж – воював, місяців сім. До Сирії він збирався на три місяці, потім повернутися, й знову на три місяці на війну.

"Потім звідти зателефонував і сказав, що так не виходить. Це інша держава, так просто не виїхати. Я думала, що до березня повернеться. Там у сина канікули якраз, такі плани були на відпочинок… Я б хотіла, щоб про мого чоловіка дізналися всі. І не тільки про мого чоловіка, про всі пацанів, хто там так тупо загинув. Дико це все! Куди їх послали, чому? У них навіть захисту не було, як свиней відправили на забій! Хочу, щоб уряд помстився за них. Хочу, щоб про пацанів пам'ять залишилася, щоб дружинам не образливо за чоловіків було, щоб діти могли пишатися батьками", - говорить Матвєєва.

Нагадаємо, внаслідок авіаудару коаліції на чолі з США 7 лютого у Сирії загинуло більше 200 найманців. Більшість з них були громадянами Росії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація