Як світ рятується від глобального потепління та яка роль України. Звіт міжнародних екологів

Як світ рятується від глобального потепління та яка роль України. Звіт міжнародних екологів

Фото: Associated Press

Більшість країн вживає недостатньо заходів над зменшенням викидів.

У кінці 2018 року на конференції COP24 щодо зміни клімату майже 200 країн підписали зведення правил щодо імплементації Паризької угоди про зміни клімату.

Кожна країна мала добровільно взяти на себе зобов'язання щодо кліматичних дій.

Оскільки світові лідери збираються знову зустрітися на конференції COP25 у Мадриді 2-13 грудня 2019 року, журналісти Euronews вивчили обіцянки та досягнутий прогрес.

136 із 184 країн, які зобов'язалися боротися з викидами, вживають "недостатні" заходи.

За попередніми даними, лише 28 країн ЄС та кілька інших, серед яких Швейцарія, Норвегія та Україна, будуть дотримуватися своїх кліматичних зобов'язань, повідомляється у звіті Всесвітнього екологічного фонду (FEU).

Аналіз зобов'язань щодо скорочення викидів між 2020 та 2030 роками, опублікований цього місяця, говорить про те, що "майже 75% кліматичних зобов'язань є частково або повністю недостатніми для сприяння зменшенню викидів парникових газів на 50% до 2030 року, а деякі з цих зобов'язань навряд чи вдасться досягти".

Абсолютна більшість обіцянок є недостатніми.

"Оскільки кліматичні зобов'язання є добровільними, технічні умови, лазівки та умови продовжують відкладати рішучі глобальні дії щодо скорочення викидів та подолання змін клімату", - йдеться у звіті.

28 країн-членів ЄС зобов’язалися до 2030 року скоротити викиди парникових газів "принаймні на 40% від рівня 1990 року". Відповідно до звіту FEU, країни ЄС "перебувають на шляху до скорочення викидів парникових газів на 58% до 2030 року".

Очікується, що Індія має "знизити інтенсивність викидів (усіх парникових газів) на 30-35% від рівня 2005 року до 2030 року".

Тим часом, Росія "ще не представила свого плану щодо скорочення викидів".

Загалом "щонайменше 130 країн, зокрема 4 з 5 найбільших світових випромінювачів, далеко не сприяють досягненню 50% скорочення загальних викидів, необхідних до 2030 року, щоб обмежити підвищення глобальної температури до 1,5 °C вище доіндустріального рівня", - застерігає FEU у своєму звіті.

Більшість країн вживають "недостатньо" заходів, які призведуть до глобального потепління на понад 2° C.

Згідно з аналізом програми "Відстежування кліматичних дій" - інструменту, створеного консорціумом кліматичних інститутів, ситуація є ще більш серйозною.

За даними програми відстежування кліматичних дій, кліматичні дії більшості країн, зокрема всіх країн-членів ЄС та інших великих випромінювачів, таких як Австралія та Канада, є "недостатніми" і можуть призвести до збільшення температури до 2° C, 3° C або 4° C.

Кілька країн, такі як Бутан, Індія та Філіппіни, належать до "Сумісної Паризької угоди 2° C", і єдиними двома країнами, обіцянками яких є "спільна Паризька угода 1,5 ° C", є Марокко та Гамбія:

"Розвиток кліматичної та енергетичної політики Європейського Союзу протягом 2018 року та на початку 2019 року - це кроки в правильному напрямі до відновлення своєї позиції як глобального лідера щодо дій у сфері кліматичної політики", - зазначає трекер кліматичних дій.

"Однак ЄС також повинен кардинально збільшити мету скорочення викидів у своїх зобов'язаннях Паризької угоди (NDC), щоб відобразити не тільки політику, яку вона вже ухвалила, але і те, що вона може досягти до 2030 року".

Нагадаємо, 28 листопада Європарламент оголосив надзвичайний кліматичний стан.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш у серпні під час саміту G7 у Франції оголосив "надзвичайну кліматичну ситуацію". Гутерріш заявив, що 2015-2019 роки, швидше за все, стануть найспекотнішими роками за всю історію метеоспостережень.

Зазначимо, останнім часом інформаційний простір сповнений різноманітними апокаліптичними передбаченнями щодо майбутнього людства та згубних наслідків кліматичних змін – починаючи від того, що їжі стане замало, до неминучого затоплення міст унаслідок збільшення рівня моря та повалення людської цивілізації. Що не так з більшістю прогнозів про зміни клімату та які з них правдиві - читайте у матеріалі ТСН.ua.

Кліматичні зміни: в Еквадорі стрімко тануть два гігантські льодовики

Кліматичні зміни: в Еквадорі стрімко тануть два гігантські льодовики

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Як змінюється клімат
Наступна публікація