Який вигляд має географія поширення нових штамів коронавірусу: дані ВООЗ

Який вигляд має географія поширення нових штамів коронавірусу: дані ВООЗ

Фото: Associated Press

Поширення "британського" штаму коронавірусу фіксують в низці країн Європи.

Впродовж останнього тижня вперше виявлений у Великій Британії штам COVID-19 "VOC 202012/01" зафіксували в іще восьми країнах. Загалом цей варіант дістався вже 94 держав. 

Про це 16 лютого повідомила Всесвітня організація охорони здоров'я. 

"Коли низка європейських країн повідомляє про загальне зниження захворюваності COVID-19 завдяки обмеженням та роботі системи охорони здоров'я, більшість країн Європи продовжує спостерігати за високим або зростаючим рівнем смертності та захворюваності старших вікових груп", - йдеться у звіті ВООЗ.

Зазначається, що випадки місцевого зараження "британським" штамом коронавірусу зареєстрували щонайменше у 47 країнах.

"Більше того, скринінг на основі ПЛР та повногеномне секвенування в Європі показало, що частка випадків зараження "VOC 202012/01" збільшилася за останні тижні, що вказує на передачу інфекції в низці країн", - додали експерти.

Тим часом вперше виявлений у Південно-Африканській Республіці варіант COVID-19 "501Y.V2" зареєстрували в іще двох країнах, збільшивши географію його поширення до 46 держав. "Місцева передача зареєстрована як мінімум в 12 країнах в чотирьох регіонах ВООЗ", - повідомили в організації. 

Водночас "бразильский" штам "P.1" зафіксували в іще шести країнах. Таким чином він виявлений вже в 21 державі. Втім, про випадки місцевого передавання поки заявляли лише два уряди в одному регіоні ВООЗ.

Фото: World Health Organisation

Цього тижня у Великій Британії заявили про новий варіант COVID-19 "B1525", який викликає занепокоєння "потенційно тривожним набором мутацій". Він, зокрема, містить мутації, які раніше виявили у "південноафриканському" та "бразильському" штамах. 

Новини світу: у ПАР препарат "АстраЗенека" виявився неефективним проти місцевого штаму COVID-19

Новини світу: у ПАР препарат "АстраЗенека" виявився неефективним проти місцевого штаму COVID-19

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація