Єменські хусити заявили, що увірвалися на територію Саудівської Аравії і вбили 200 саудівських військових

Єменські хусити заявили, що увірвалися на територію Саудівської Аравії і вбили 200 саудівських військових

Фото: Twitter/Almasirah TV

Повстанці оприлюднили відео із вбитими та полоненими військовими та підбитою бронетехнікою.

Єменські повстанці-хусити заявили про велику перемогу на території Саудівської Аравії, внаслідок якої загинули або отримали поранення 500 саудівських військових, а тисяч інших здалися у полон.

Про це повідомляє катарський телеканал Al Jazeera, оприлюднивши відео, які надали хусити на підтвердження своїх слів.

Військовий речник єменських повстанців Ях'я Сарі розповів, що хусити здійснили засаду на саудівські сили, яка потім переросла у "всебічний" наступ усередину Саудівської Аравії. Бойові дії відбулися в південному саудівському регіоні Наджран.

"Більше 200 саудівців загинули внаслідок десятків ударів [ракет та безпілотників] під час спроби втечі чи здачі у полон", - сказав Сарі. Разом із пораненими кількість втрат суадівської армії складає близько 500, стверджує речник повстанців.

Сарі заявив, що хусити розгромили три "військові бригади противника", що призвело до захоплення у полон "тисяч" військовослужбовців, включаючи офіцерів та солдатів Саудівської армії, та сотні одиниць бронетехніки.

За його словами, до в'язнів "будуть ставитися відповідно до етики та звичаїв на основі угоди про обмін військовополонених з агресорами".

На оприлюднених хуситами відео показано бронемашини із саудівським маркуванням, які палають, а також великі купи зброї та боєприпасів, які, як стверджують повстанці, вони захопили. На відео також показано тіла загиблих та чоловіки у саудівській військовій формі. Кілька з них назвали себе саудівцями.

Обережно! На відео видно сцени насилля!

Саудівська Аравія ще не відповіла на заяву хуситів. Аль-Джазіра не змогла самостійно перевірити достовірність оприлюднених кадрів.

Нагадаємо, у Саудівській Аравії 14 вересня сталася пожежа на одному з найбільших в світі нафтопереробних заводів Saudi Aramco. У Міністерстві внутрішніх справ країни повідомили, що два об'єкти компанії Saudi Aramco на великих родовищах Абкайке і Хурайсе піддалися атаці з використанням дронов. Відповідальність за напад взяли на себе єменські повстанці-хусити, але у США впевнені, що за атакою стоїть Іран.

Збройне протистояння в Ємені загострилося з весни 2015 року, коли в конфлікт втрутилася коаліція арабських держав на чолі з Саудівською Аравією. Відтоді війська коаліції регулярно завдають ударів з повітря по позиціях повстанців-хуситів. Нерідко жертвами цих ударів стають мирні жителі, в тому числі й діти, адже авіаудари часто влучають в лікарні, мечеті, житлові квартали, базари та похоронні чи весільні процесії.

Загалом у громадянській війні в країні загинули щонайменше 10 тисяч людей. ООН називає ситуацію, що склалася в Ємені, однією з найгірших гуманітарних криз у світі. Загалом 22 мільйони людей - три чверті населення - потребують гуманітарної допомоги. Близько 14 мільйонів жителів Ємену постійно недоїдають. Майже три мільйони жінок та дітей страждають від наслідків хронічного недоїдання. За три роки війни у Ємені від гострого недоїдання померли близько 85 тисяч дітей, крім цього країна пережила страшну епідемію холери.

Через атаки дронів видобуток нафти в Саудівській Аравії скоротився вдвічі

Через атаки дронів видобуток нафти в Саудівській Аравії скоротився вдвічі

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація