ЄС закликав Росію терміново відповісти на запитання Британії щодо отруєння Скрипаля

ЄС закликав Росію терміново відповісти на запитання Британії щодо отруєння Скрипаля

Фото: Reuters

Глави МЗС підкреслили, що ставляться серйозно до оцінки Великої Британії про відповідальність РФ.

Європейський союз засудив напад на екс-розвідника Сергія Скрипаля та його доньку Юлію. Про це йдеться в заяві Ради ЄС у закордонних справах, ухваленій в Брюсселі в понеділок, 19 березня.

Про це повідомляє Інтерфакс-Росія.

"Цими безрозсудними і незаконними діями погрожували життю багатьох громадян. Європейський союз вкрай серйозно ставиться до оцінки уряду Великої Британії, що дуже ймовірно, що Російська Федерація несе за це відповідальність", - йдеться в заяві.

У ній наголошується, що в Євросоюзі використання вперше за більш ніж 70 років на європейській землі "наступальної нервово-паралітичної речовини військового класу", розробленої Росією, спричинило шоковий ефект.

"Використання хімічної зброї ким би то не було абсолютно неприйнятне і є загрозою безпеки для всіх нас. Будь-яке таке використання є явним порушенням Конвенції з хімічної зброї, порушенням міжнародного права та підриває міжнародний порядок, заснований на правилах", - наголосили міністри закордонних справ ЄС.

ЄС закликав Росію "терміново відповісти на запитання, порушені Великою Британією і міжнародним співтовариством, і забезпечити негайне і повне розкриття для Організації із заборони хімічної зброї своєї програми "Новачок".

"Європейський союз висловлює свою беззастережну солідарність з Великою Британією і підтримку, зокрема в зусиллях Великої Британії із залучення винних за цей злочин до відповідальності", - заявляють у Брюсселі.

Організація із заборони хімічної зброї розслідуватиме отруєння Скрипаля

Організація із заборони хімічної зброї розслідуватиме отруєння Скрипаля

14 березня прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей оголосила про висилку з країни 23 дипломатів РФ і про скасування візиту глави російського МЗС Сергія Лаврова до країни через отруєння в Солсбері колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля. У відповідь РФ оголосила персонами нон ґрата 23 британських дипломатів.

У Британії РФ вважають причетною до отруєння Скрипаля і його дочки, оскільки виявили дію нервово-паралітичного газу "Новачок", який виготовляли на території Росії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація