ЄСПЛ визнав російський закон щодо пропаганди гомосексуалізму дискримінаційним

ЄСПЛ визнав російський закон щодо пропаганди гомосексуалізму дискримінаційним

Фото: Reuters

Законодавство порушує європейські договірні норми про свободу вираження думок.

Європейський суд з прав людини визнав, що російський закон, який забороняє пропаганду гомосексуалізму, дискримінаційний стосовно геїв.

Про це повідомляє Reuters.

Відповідний позов подали троє російських активістів за права геїв, що були проти цього федерального закону, широко відомого як закон "гей-пропаганди".

"Сама мета законів і те, як они були сформульовані і застосовані щодо заявників були дискримінаційними і, загалом, не служать інтересам суспільства", - йдеться у заяві суду.

У суді вважають, що подібні норми законодавства заохочують гомофобію, яка несумісна з цінностями демократичного суспільства.

Нагадаємо, двоє чоловіків із Чечні, які зазнали тортур та переслідувань через свою нетрадиційну сексуальну орієнтацію, розказали про свої страждання в коментарі Reuters. Справжні імена осіб не розголошуються. Чоловіки на момент розповіді уже втекли з переважно мусульманського регіону, де гомосексуалізм вважається злочином.

Один з чоловіків на ім'я Анзор, розповів, що його у лютому затримали поліцейські, коли він їхав в компанії інших чоловіків із чеченського села до столиці республіки Грозний.

Раніше "Нова газета" опублікувала розслідування під назвою "Вбивство честі", в якому говориться, що в Чечні здійснюють масові затримання жителів з нетрадиційною сексуальною орієнтацією, зараз відомо більше сотні затриманих осіб як представників ЛГБТ, так і тих, яких підозрюють у нетрадиційній сексуальній орієнтації. Своєю чергою, у коментарі Громадському редакторка відділу спецпроектів видання "Новая газета" Олена Мілашина навела дані про те, що у Чечні під час "зачисток" ЛГБТ-спільноти, влаштованих силовиками, було вбито близько 30 чоловіків.

Своєю чергою глава Чечні Рамзан Кадиров 19 квітня в ході зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним у Кремлі спростував повідомлення про затримання і вбивства мирних громадян в республіці.

Пізніше муфтій Чечні Салах-хаджі Межиєв заявив, що журналістів "Нової газети", які причетні до статтей про переслідування геїв в Чечні наздожене "відплата Аллаха", а прокуратура та інші правоохоронні органи Чечні організували перевірки після публікації в "Новій газеті" інформації про масові викрадення людей в республіці.

Повʼязані теми:

Наступна публікація