Європарламент у резолюції щодо України засудив штурм Майдану і закликав владу до переговорів

Європарламент у резолюції щодо України засудив штурм Майдану і закликав владу до переговорів

Євродепутати підтримали Євромайдан

Європолітики підтримали протести в Україні.

Європейський парламент ухвалив резолюцію про ситуацію в Україні та результати Вільнюського саміту.

Зокрема, євродепутати закликали до негайної роботи посередницької місії ЄС на "найвищому політичному рівні". Місія повинна надати допомогу в пошуку політичного вирішення кризової ситуації в Україні.

При цьому в документі висловлюється повна солідарність з "демонстрантами за європейське майбутнє і є заклик до української влади повною мірою шанувати громадянські права і фундаментальні свободи зібрань та мирних акцій протесту".

У той же час, засуджується застосування грубої сили проти мирних демонстрацій. У Європарламенті нагадали про те, що всі винні повинні бути покарані за результатами незалежного розслідування.

Крім того, у резолюції засуджується штурм Євромайдану в ніч проти 11 грудня, "коли сили безпеки штурмували офіси опозиційних партій і незалежних ЗМІ, і переслідували демонстрантів".

Таким чином, влади повинні взяти участь в переговорах з протестувальниками, щоб уникнути ескалації насильства і дестабілізації в країні. В ЄП нагадали про місію Європарламенту у складі екс-президентів Пета Коса та Олександра Кваснєвського.

"Тому (ЄП) повторює, що стурбованості з боку української влади, якими було виправдано прийняте в останню хвилину рішення про призупинення, повинно було прозвучати раніше для того, щоб дати їм можливість вирішувати це питання", - йдеться в ухваленій Європейським парламентом резолюції.

Нагадаємо, США розглядають усі можливі варіанти реакції на застосування українською владою сили на Майдані. Зокрема, реальними є санкції щодо керівництва держави.

Повʼязані теми:

Наступна публікація