Євросоюз оприлюднив заяву щодо російських виборів у Криму

Євросоюз оприлюднив заяву щодо російських виборів у Криму

Фото: Reuters

На континенті не визнають політики Москви на окупованій українській території.

Українські та європейські політичні інституції вже назвали нелегітимним голосування до російської Держдуми на території анексованого Криму. На думку вітчизняного МЗС та ПАРЄ, воно є грубим порушенням міжнародного права, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Таку саму позицію озвучили в закордонних відомствах Швеції, Румунії, Чехії тощо. А Європейський Союз оприлюднив офіційну заяву, в якій наголосив, що не визнає будь-які політичні дії РФ, пов'язані з окупованим українським півостровом. "Європейський Союз не визнає незаконну анексію Криму та Севастополю, яку здійснила Російська Федерація, а також не визнає проведення виборів на кримському півострові. Місія спостерігачів ОБСЄ не проводила жодних заходів на незаконно анексованих територіях Криму та Севастополю. Спостережна місія дипломатів з країн-членів ЄС також була обмежена визнаними межами території Російської Федерації, до якої не входять незаконно анексовані території. Європейський Союз залишається непохитним у своїй підтримці територіальної цілісності та суверенітету України", - йдеться в офіційному документі.

В МЗС України відреагували на голосування до російської Держдуми на території анексованого Криму

В МЗС України відреагували на голосування до російської Держдуми на території анексованого Криму

У Москві на звинувачення з-за кордону не реагують. Там уже підрахували 99,5% голосів. Партія Путіна та Медведєва "Єдина Росія" набрала більше 54%. Друге та третє місце поділили комуністи на чолі із Зюгановим та ліберал-демократи із Жириновським. У них трохи більше ніж по 13%. Також долає 5-відсотковий бар'єр "Справедлива Росія". Щоби забезпечити потрібний результат члени комісій навіть не ховалися від камер відеонагляду – в Ростові-на-Дону зафіксували одну з працівниць виборчої дільниці, яка кидала в скриню десятки бюлетенів, поки колеги прикривали її своїми спинами.

Ці вибори є суто формальними, кажуть політологи. Тож чекати якоїсь зміни політики Москви не варто. "Звертати увагу на парламент вам узагалі не варто. Якщо з Путіним щось станеться, в Росії наступить політична турбулентність, тоді Державна Дума може отримати якусь роль. Незалежно від її складу, поки Путін перебуває при владі, зміна одного складу Думи на інший важлива для України не більше, ніж заміна одного покійного лабрадора Коні на нову собаку в резиденції президента Росії", - вважає російський політолог Станіслав Белковський.

Повʼязані теми:

Наступна публікація