Євросоюз починає створення свого санкційного "акту Магнітського"

Євросоюз починає створення свого санкційного "акту Магнітського"

Фото: Getty Images

За словами віцепрезидента Єврокомісії, створення такого режиму підтримують усі країни ЄС.

Євросоюз починає роботу зі створення санкційного режиму в сфері прав людини, який буде аналогічним "акту Магнітського" в США.

Про це заявив віцепрезидент Європейської комісії, високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель під час прес-конференції після зустрічі Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ у Брюсселі, пише ТАСС.

"За запитом низки країн ми домовилися запустити роботу зі створення глобального санкційного режиму з прав людини, який буде аналогічним "акту Магнітського" в США", - сказав він.

Водночас Боррель запевнив, що противників створення такого режиму серед країн - членів ЄС немає.

"Якби якась країна заперечувала, то ми б не вирішили запустити процес. Це рішення вимагає одностайності, у нас є міцний консенсус. Наявність такого інструменту дозволить нам реагувати на серйозні порушення в області прав людини", - наголосив віцепрезидент Єврокомісії.

Зазначимо, Сергій Магнітський розслідував схеми розкрадання грошей із російського бюджету. 2008 року його заарештували за звинуваченням у несплаті податків і корупції. Юрист помер у московському слідчому ізоляторі 2009 року. Керівництво СІЗО казало, що причиною смерті стала серцева недостатність. Адвокати наполягають, що Магнітському своєчасно не надали медичну допомогу.

Нагадаємо, 2012 року США ухвалили Закон Магнітського - за ним запроваджуються санкції проти російських чиновників, причетних до порушення прав людини. Слідом за Сполученими Штатами аналогічні закони з’явилися в Канаді, країнах Балтії і Великій Британії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація