Ймовірний переворот у Чорногорії і російський слід - Frankfurter Allgemeine

Ймовірний переворот у Чорногорії і російський слід - Frankfurter Allgemeine

Бігборд з Путіним і Трампом у чорногорському місті Даніловград. / Фото: Reuters

Балканська країна на порозі вступу в НАТО, це нервує Москву.

Росія категорично проти вступу Чорногорії в НАТО. Зараз країна звинувачує Москву в спробі державного перевороту. Але що стоїть за цими звинуваченнями?

Про це пише Райнгард Везер у статті "Ймовірний переворот і російський слід", опублікованій на сайті газети Frankfurter Allgemeine.

Чорногорія на порозі вступу в НАТО. Потрібно схвалення всього чотирьох членів альянсу, і тоді маленька країна зможе приєднатися до військового союзу. Росія категорично проти. Ще до початку переговорів про вступ в кінці 2015 року МЗС Росії попередило, що прийом країни в НАТО "прямо порушує інтереси Росії і змушує нас прийняти відповідні заходи".

Чи можна віднести до цих заходів і спробу перевороту в Чорногорії під час парламентських виборів у жовтні 2016 року? Так стверджує уряд і прокуратура в Чорногорії. Тепер у них є докази того, що російські агенти розвідки стоять за ймовірною спробою державного перевороту, сказав спецпрокурор Чорногорії Мілівойє Катніч. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров і прес-секретар президента Путіна негайно спростували ці заяви.

Думки розходяться не тільки у питанні участі Росії, але і в тому, чи була насправді спроба державного перевороту. Проросійська опозиція в Чорногорії вважає це вигадкою лідера Міло Джукановіча, за допомогою якої він хотів створити привід для переслідування своїх супротивників. Насправді, прокуратура звинувачує двох лідерів опозиційної партії "Демократичний фронт" в участі в змові. Минулого тижня, у зв'язку з цим парламент в Подгориці позбавив їх імунітету. Те, що партія підтримує тісні зв'язки з Росією, не підлягає сумніву. На початку лютого обидва лідери партії знову були на переговорах у Москві.

У питанні членства в НАТО населення розділилося на два табори

Справа почалася 15 жовтня минулого року, за день до парламентських виборів, коли були арештовані двадцять сербів, які, згідно з обвинуваченням, в ніч виборів повинні були захопити громадські будівлі, викрасти і вбити прем'єр-міністра Міло Джукановіча, і оголосити проросійський "Демократичний фронт" переможцем виборів. Вже тоді були розмови про те, що серед прихильників було також двоє російських націоналістів – ті, яких прокуратура вважає офіцерами розвідки.

Припущення про російський слід знайшли відгук, після того, як прем'єр-міністр Сербії Олександр Вучіч заявив, що сербські сили безпеки затримали другу групу чоловіків з таким же завданням, за якими стоїть "третя держава". Відразу ж після цього, Микола Патрушев, секретар Ради національної безпеки Росії і близький соратник президента Володимира Путіна, без попереднього повідомлення поїхав до Сербії.

Міло Джукановіч, проти якого, ймовірно, був спрямований переворот, визначає курс розвитку Чорногорії вже протягом 26 років. Хоча зараз він займає посаду голови правлячої партії, ніхто не сумнівається в тому, що він як і раніше впливова людина в країні. Він визначив зовнішньополітичний курс Чорногорії, направивши країну на Захід. Але всередині країни його влада відрізняла ознаки авторитарного правління. У питанні вступу до НАТО населення Чорногорії розділилося на два табори.

Це також відображено в результатах парламентських виборів у жовтні, після яких партія Джукановіча стала найсильнішою, але не отримала власної більшості. Опозиція бойкотує парламент і через переслідування її лідерів відмовляється брати участь у майбутніх місцевих виборах у березні. Минулого тижня "Демократичний фронт" звинуватив Джукановіча в тому, що він "провокує громадянську війну" в Чорногорії.

Російські держструктури причетні до спроби державного перевороту в Чорногорії

Російські держструктури причетні до спроби державного перевороту в Чорногорії

Повʼязані теми:

Наступна публікація