"Юридично неспроможний": як Путін змінив ставлення до пакту Молотова-Ріббентропа

"Юридично неспроможний": як Путін змінив ставлення до пакту Молотова-Ріббентропа

Ще 10 років тому Путін був іншої думки про пакт Молотова-Ріббентропа

Російській президент кардинально змінив ставлення до угоди СРСР та Німеччини.

Під час зустрічі з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель Володимир Путін заявив, що бачить "сенс" у пакті Молотова-Ріббентропа. Але ще 10 років тому глава Кремля називав даний договір "юридично неспроможним".

Це випливає зі стенограми прес-конференції за підсумками саміту Росія – Європейський союз, яка пройшла 10 травня 2005 року.



"Візьміть, будь ласка, постанова З'їзду народних депутатів 1989 року, де чорним по білому написано: З'їзд народних депутатів засуджує пакт Молотова–Ріббентропа і вважає його юридично неспроможним. Він не відображав думку радянського народу, а був особистою справою Сталіна і Гітлера. Що ще можна сказати більш точно і ясно з цього питання? Або Ви хочете, щоб ми робили це щороку? Що ще потрібно сказати, як Ви вважаєте? Ми вважаємо, що це питання закрите. Все. Повертатися до цього більше не будемо: сказали один раз – досить", - сказав тоді Володимир Путін, відповідаючи на питання естонського журналіста.

Примітно, що на тій же прес-конференції він поскаржився, що в результаті розпаду Радянського Союзу Російська Федерація втратила десятки тисяч своїх "споконвічних територій". "І що, Ви пропонуєте зараз почати все ділити спочатку? Нам повернути Крим, частина території інших республік колишнього Радянського Союзу і так далі? Давайте Клайпеду повернемо нам тоді. Давайте почнемо все ділити в Європі. Ви цього хочете? Адже ні, напевно? Ми закликаємо латиських політиків припинити займатися політичною демагогією і перейти до конструктивної роботи. Росія готова до такої роботи", - сказав глава Кремля.

Нагадаємо, що під час прес-конференції після зустрічі з Ангелою Меркель Путін сказав, що "сенс забезпечення безпеки Радянського Союзу в цьому пакті був".

"Я нагадаю, що після підписання відповідного Мюнхенської угоди сама Польща зробила дії, спрямовані на те, щоб анексувати частину чеської території. Вийшло так, що після пакту Молотова-Ріббентропа і розділу Польщі вона сама стала жертвою тієї політики, яку і намагалася проводити в Європі", - додав він.

Повʼязані теми:

Наступна публікація