З Росії до КНДР вирушили щонайменше вісім суден з нафтою – Reuters

З Росії до КНДР вирушили щонайменше вісім суден з нафтою – Reuters

Фото: Reuters

Пхеньян може використовувати складний ланцюжок для постачання палива в обхід санкцій.

Щонайменше вісім навантажених паливом північнокорейських танкерів з Росії вирушили до КНДР.

Про це повідомляє Reuters.

Танкери вийшли з російських портів Владивосток і Находка і вказали Китай та Південну Корею в якості пунктів призначення в Інформаційній системі державного портового контролю.

Проте потім судна опинилися поблизу північнокорейських портів Кімчхек, Чхонджин, Хиннам і Раджин. Жоден з танкерів потім не відправився до Китаю, а більшість повернулася в Росію.

Всі вони були завантажені дизельним паливом, повідомило джерело в компанії, що обслуговує судна у Владивостоці. Їх вантажопідйомність становила від 500 до 2000 тонн.

Дев’ятий пакет санкцій проти КНДР ухвалили у Раді безпеки ООН

Дев’ятий пакет санкцій проти КНДР ухвалили у Раді безпеки ООН

Одним з таких судів був Ma Du San, яким володіє північнокорейська компанія Korea Kyongun Shipping Co. 20 травня цього року танкер вийшов з порту у Владивостоці, перед цим на нього завантажили 545 тонн суднового палива, що надійшло з Хабаровського нафтопереробного заводу. Це підприємство належить Незалежній нафтогазовій компанії (ННК).

За документами, зареєстрованими в російській Інформаційній системі державного портового контролю, наступним пунктом призначення судна повинен був стати китайський порт Чжаньцзян, а згідно з накладної - південнокорейський Пусан.

Проте після виходу з Владивостока танкер був помічений в межах північнокорейського порту Кімчхек.

Американські чиновники розповіли агентству, що Пхеньян часто використовує такі прийоми для обходу міжнародних торговельних санкцій, запроваджених через ядерні програми КНДР.

Зміна маршруту і складний ланцюжок різних фірм-вантажовласників, у тому числі офшорних, які беруть участь у постачаннях, може ускладнити спроби перевірити, скільки палива поставляється Північній Кореї, і чи дотримуються обмеження на імпорт у рамках санкцій ООН.

1 червня Мінфін США вніс ННК до свого санкційного списку, заявивши, що компанія постачала нафту до Північної Кореї і могла бути причетна до порушення режиму санкцій. У повідомленні Міністерства говорилося, що "Незалежна нафтогазова компанія" відправила в КНДР нафтопродукти на суму, що перевищує мільйон доларів.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Обвал глобального ринку
Наступна публікація