За одну ніч у Мексиці зникло понад 40 студентів — до цього причетні кримінальний синдикат та поліція. Деталі резонансної справи

За одну ніч у Мексиці зникло понад 40 студентів — до цього причетні кримінальний синдикат та поліція. Деталі резонансної справи

Фото: Associated Press

Нова влада Мексики створила спеціальну комісію, щоб з'ясувати, що саме сталося зі студентами педагогічного коледжу.

У вересні 2014 року за одну ніч у Мексиці зникли 43 студенти. Вони збиралися взяти участь у протесті у місті Ігуала, проте дорогою до нього їх затримала поліція. 

Більше активістів ніхто не бачив. Що сталося зі студентами – достеменно невідомо. Первинне розслідування не дало жодних результатів, а у справі не було обвинувачено жодної людини. 

Однак нещодавно нова влада Мексики створила комісію, що має зрештою розкрити заплутану справу. Детальніше у матеріалі. 

Сутички з поліцією

26 вересня 2014 року близько 100 студентів педагогічного коледжу мексиканського містечка Айоцінапа, розташованого у штаті Ґерреро, вирушили до міста Ігуала на акцію протесту проти дискримінаційних практик наймання вчителів. 

Унаслідок акції вони також планували зібрати гроші на поїздку до Мехіко, де хотіли відзначити річницю розправи в Тлателолько 1968 року. 

Студенти подорожували на двох автобусах – за даними правоохоронців, вони їх викрали (хоча студенти, що вижили, наголошують, що водії погодилися їх везти). Одна група – на трьох автобусах – прямувала до Ігуали з північного напрямку. Друга – на двох – з південного. 

Проте прибути на місце жодній з них їм не вдалося. Дорогою група, що рухалася з північного напрямку, зіткнулася з поліцією. Як зазначається у матеріалі The New York Times, правоохоронці відкрили вогонь по активістах. 

Фото: Associated Press

Одного з них – Альдо Гутьєреза Солано – застрелили пострілом у голову. Ті, хто намагався йому допомогти, теж отримали поранення. Поліція змусила групу студентів, що ховалася у одному з автобусів, вийти та лягти на землю. Їх посадили у патрульні машини та повезли геть. 

Потрапила у халепу й група, що їхала до Ігуали з півдня. На під’їздах до міста один з автобусів перехопили. Правоохоронці вибили вікна транспортних засобів та закинули усередину сльозогінний газ. Людей, що ховалися усередині, затримали. 

Другий автобус, що прямував у південному напрямку, також згодом зупинили. Проте студенти змогли покинути транспортний засіб та сховатися у лісі.  Натомість під удар потрапили інші автомобілі, які не мали жодного стосунку до студентів.

Так, неподалік від Ігуали озброєні люди відкрили вогонь по одному з автобусів, унаслідок чого загинули футболіст та водій, а також кілька інших пасажирів. Стріляли й у автомобілі, що проїжджали повз, зокрема, таксі. Серед тих, хто стріляв, були як цивільні, так і поліцейські.

Зниклі студенти

43 затриманих поліцією студентів більше ніхто не бачив. П’ять років потому їх – або їхні останки – продовжують шукати. Що сталося у ніч зникнення – досі достеменно невідомо. 

Розслідування, проведене за часів президентства Енріке Пенья Ньєто (що був на посаді протягом 2012-2018 років), встановило, що правоохоронці доправили студентів до поліцейського відділку у місті Кокула.  Згодом офіцери нібито передали студентів місцевому кримінальному синдикату Guerreros Unidos (“Об’єднані воїни”), пише BBC.

Як зазначається у звіті, останні привели студентів на місцеве сміттєзвалище, де їх убили їх, а тіла спалили. Кістки та попіл скинули у струмок поблизу.  Згодом незалежні експерти-криміналісти справді знайшли на смітнику поблизу Ігуали обвуглені фрагменти кісток, що належали одному з 43 студентів, Александру Мору.

Фото: Associated Press

Проте пізніше експерти Inter-American Commission of Human Rights заявили, що не можуть з впевненістю говорити про те, що рештки Мора походять із сміттєзвалища.

Незалежне розслідування аргентинських експертів дійшло висновку, що не існує жодних фізичних чи біологічних доказів того, що на смітнику було спалено тіла. Вони також зазначили, що зібрана ними інформація “не підтверджує гіпотезу про те, що уранці 27 вересня 2014 року тут була пожежа, достатньо масштабна та тривала, щоб спалити рештки 43 зниклих студентів”, – передає CNN. 

Видання зазначає, що частина родичів зниклих студентів вважає, що студентів завезли до армійських бараків. Так, через місяць після зникнення активістів батьки вимагали надати доступ до них, проте отримали відмову. 

Уряд Пенья Ньєто також заборонив допитувати солдат будь-кому, окрім урядових прокурорів, що посилило підозри. 

Хто винен у злочині

Хто саме винен у злочині – наразі незрозуміло. Провідною теорією є те, що до зникнення студентів може бути причетний тогочасний мер Ігуали Жозе Луїсу Абарка. 

У вечір, коли студенти вирушили до Ігуали, дружина Абарки, Марія де лос Анджелес Пінеда, виступала з промовою на міській площі, тож поліцію могли застосувати, щоб не дати активістам зірвати захід. 

Примітно також, що майже одразу після зникнення студентів подружжя покинуло місто. Пізніше їх арештували у столиці Мексики. Наразі вони перебувають у в’язниці в очікуванні суду за звинуваченням у зв’язках із організованою злочинністю.  

Загалом у зв’язку з справою затримали 142 особи. Серед них – мер Кокули, міста, де офіцери поліції нібито передали активістів “Об’єднаним воїнам”. Йому закидають зв’язки з організованою злочинністю.

Фото: Associated Press

Заарештовано було й низку офіцерів поліції та членів самого кримінального синдикату – останні стверджують, що вбили студентів через те, що сплутали їх з членами банди-конкурента. 

Проте із кожним роком усе менше потенційних зловмисників залишається за ґратами. На початку вересня 2019 року головного підозрюваного у справі, якому закидали замовлення зникнення активістів, випустили з в’язниці.  Суддя встановила, що для отримання доказів Гільдардо Лопеса Астудільйо, відомого як Ель Гіл, піддавали катуванням. 

Загалом, наразі понад 77 затриманих було звільнено через “брак доказів” або повідомлення про катування.

Проте нещодавно у родичів зниклих з’явилася нова надія на розкриття справи. Новий президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор, що прийшов до влади 2018 року, створив спеціальну комісію, що займатиметься розслідуванням зникнення.

Вона має розпочати усе з нуля, і перевірити як суддів, так і можновладців, що були причетні до процесу. 

Так, 24 вересня уряд Мексики повідомив про те, що протягом нового розслідування допитає колишнього губернатора Герреро Енджела Агірре Ріверо, колишнього прокурора штату Іньякі Бланко та тогочасного секретаря штату громадської безпеки Леонардо Васкеса Переса, щоб дізнатися, чи припустилися вони порушень у справі.

Моторошне зникнення Мадлен Макканн: що з нею сталося

Моторошне зникнення Мадлен Макканн: що з нею сталося

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Заплутані кримінальні справи
Наступна публікація