За старими традиціями КДБ. Що відомо про отруєння російського екс-шпигуна у Британії

Відомо, що до отруєння Скрипаля в його сім'ї відбулася низка трагічних подій.

Колишнього співробітника Головного розвідувального управління Російської Федерації Сергія Скрипаля, котрий мешкає у Великій Британії, отруїли напередодні невідомою речовиною. За справу одразу взялися британські правоохоронці, однак достеменно поки невідомо майже нічого. Проте загальної картини було достатньо, аби у ЗМІ почали ототожнювати ситуацію з типовою роботою КДБ СРСР, а тепер - ФСБ РФ. Дехто вже встиг порівняти отруєння із убивством екс-розвідника Олександра Литвиненка, котрого отруїли полонієм у Лондоні.

Інцидент зі Скрипалем стався 4 березня у тихенькому британському містечку Солсбері. Чоловік сидів разом з жінкою приблизно 30 років на лавці біля одного з торговельних центрів. Повз них проходила британка, котра помітила, що обоє поводилися неадекватно, дивно рухалися і виглядали п'яними або під дією наркотичних речовин. 

"Чоловік безладно рухав руками, в очах - порожнеча. Дівчина вперлася у нього, ніби заснула, очевидно, знепритомнівши", - каже місцева мешканка Фрея Черч, котра стала очевидцем ситуації, передає BBC.

Коли на місце прибули карети швидкої і поліція Скрипаль уже лежав непритомний разом зі своєю супутницею. Їх терміново відвезли до лікарні і констатували, що на їхні організми вплинула невідома отрута. 

Отруєння екс-шпигуна Сергія Скрипаля / Фото: Reuters

Як виявилося згодом, 66-річним чоловіком виявився колишній службовець російського Головного управління розвідки Сергій Скрипаль. Також стало відомо, що жінка, котра також отруїлася, є донькою Сергія на ім'я Юлія.

Місце, на якому сиділи отруєні, накрили спеціальним наметом. Співробітники служб, які займаються біологічними, хімічними та радіаційними загрозами проводять дослідження, проте назву речовини не названо. Існують здогадки, що Скрипаля та його супутницю отруїли фентанілом - речовиною, дія якої схожа на героїн, однак є набагато потужнішою.

Отруєння екс-шпигуна Скрипаля у Британії

За даними Reuters, до справи залучилися співробітники служби боротьби з тероризмом. 

"У разі необхідності ми перенесемо це розслідування в антитерористичну мережу. Ми робимо все, що від нас очікується, ми розмовляємо зі свідками, ми збираємо криміналістичні зразки на сцені, ми робимо токсикологічну роботу, і це допоможе нам отримати відповідь", - сказав офіцер служби.

Отруєння екс-шпигуна Скрипаля у Британії / Фото: Reuters

У Росії, своєю чергою, стверджують, що інформації про отруєння не мають. Прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що звинувачення представників російських спецслужб є очевидним з боку західних ЗМІ.

"Зараз ми бачимо, що сталася подібна трагічна ситуація, однак ми не володіємо інформацією, що могло стати причиною, чим займався цей чоловік, з чим це могло бути пов'язано. І тому давати якийсь коментар я просто не можу", - сказав він.

Однак варто зазначити й те, що у сім'ї Скрипаля вже траплялися трагічні події, схожі за стилем на діяльність радянських і російських секретних служб. Минулого року під час відпочинку у Росії помер син Скрипаля. Він був хворим, однак хвороба його не була підозрілою. А до цього, 2012 року, померла жінка Скрипаля Людмида, котра проживала з ним у Британії. 

За даними Telegraph, Сергій Скрипаль нещодавно звертався до британської поліції через страх за своє життя. 

Зараз екс-службовець ГРУ бореться за своє життя у лікарні. Він перебуває у стані непритомності.

Чоловік живе у Великій Британії від 2010 року. 2004 року його арештували співробітники ФСБ за співробітництво з британською службою безпеки МІ6 і надання інформації про Росію. Вже через 2 роки, 2006, він визнав свою провину і був засуджений до 13 років позбавлення волі.

Затримання Скрипаля (скріншот) / Фото: Sky News

Проте 2010 року президент РФ Дмитро Медведєв підписав указ про помилування Скрипаля і його обміняли на затриманих у Британії та США російських спецслужбовців, серед яких Анна Чапман, котра стала фотомоделлю у Росії. 

Фото: vkontakte.ru/id10223453

Російські спецслужбовці доводять, що Скрипаль співпрацював з британськими ще від 90-х років. Він видавав важливу інформацію про співробітників і дії ГРУ.

Однак ЗМІ бачать у цій ситуації спільні риси з подіями 2006 року, коли від отруєння радіоактивним полонієм у Лондоні помер колишній російський розвідник Олександр Литвиненко. Його переслідували у Росії, через що йому довелося втекти до Британії, де він отримав політичний притулок. Литвиненко написав низку статей і заявляв, що знає низку речей про корупційні схеми Путіна. Поліція Лондона вважає смерть Литвиненка вбивством, спланованим російськими спецслужбами.

Повʼязані теми:

Наступна публікація