За тридцять років чисельність людей на Землі сягне майже 10 млрд: як це буде – ООН

За тридцять років чисельність людей на Землі сягне майже 10 млрд: як це буде – ООН

Фото: Associated Press

Зростання населення супроводжується його старінням та урбанізацією.

Чисельність людей на Землі 2019-го року сягнула 7,7 млрд людей, а до 2050 року вона стане близько 9,7 млрд осіб.

Про це йдеться в доповіді генерального секретаря ООН, передає Интерфакс.

Як відзначається, зростання кількості людей на Землі будуть супроводжувати старіння населення, зниження рівня народжуваності та стрімка урбанізація.

На сьогодні в світі середній рівень народжуваності – 2,5 дитини на одну жінку, а до 2030 року він складе близько 2,4 народжень на жінку. Водночас прогнозується, що 2050-го понад 70% населення світу буде мешкати в країнах з показником народжуваності нижчим за рівень, необхідний для відтворення населення.

Разом з цим у світі зростає кількість людей, старших за 65 років. Зараз їх 19% в Європі і 16% в Північній Америці. До 2050 року ці показники зростуть до 28% і 23% відповідно. За цей період збільшиться частка літніх людей в Азії, Латинській Америці і Карибському басейні – з нинішніх 8% до 18%. Своєю чергою в Африці, де зараз наймолодше населення, до 2050 року частка літніх людей складе 9%.

Як наголошують у доповіді, незважаючи на старіння населення, близько половини літніх людей в світі не отримують пенсію.

Щодо урбанізації, то зараз більше половини - близько 56% - населення світу живе в містах. Як передбачається, у майбутньому ледве не весь приріст населення буде відбуватися за рахунок збільшення мешканців міста. За прогнозами, 2030-го вони будуть становити 60% населення країн світу, а до 2050 року – приблизно 68%.

Водночас за останні 25 років у всьому світі значно підвищився рівень добробуту населення – збільшилася тривалість життя, на 40% знизились масштаби материнської смертності, а також скоротилося кількість тих, хто живе у крайній бідності.

Від 1994 року до 2019 року істотно скоротився рівень смертності дітей до п'яти років – на 54%. За цей період також в усьому світі зросла середня очікувана тривалість життя - з 64,9 року до 72,3 року. Очікується, що до 2030 року люди "прибавлять" ще два роки.

Нагадаємо, 2018-го в уряді поставили мету - українців має стати знову 52 мільйони. Також там запровадили для її досягнення програму народжуваності та підтримки сімей. Однак вона не дала результатів, і за підсумками останнього року народжуваність скоротилася на 28 тисяч немовлят. Демографи вирахували "бажаний рівень народжуваності" для українок та розповіли про демографічні проблеми в Україні.

Чому скорочується українське населення і як можна змінити ситуацію

Чому скорочується українське населення і як можна змінити ситуацію

Повʼязані теми:

Наступна публікація