Панамагейт. За витоком "панамського архіву" могла стояти Росія - The Washington Post

Панамагейт. За витоком "панамського архіву" могла стояти Росія - The Washington Post

Фото: Reuters

Таку теорію обґрунтував екс-радник у Мінфіні РФ Кліффорд Гедді.

За витоком "панамських документів" могла стояти Росія.

Таку теорію висунув відомий американський економіст і експерт з Росії, колишній радник у Мінфіні РФ Кліффорд Гедді, повідомляє американська газета "The Washington Post".

У статті, опублікованій на сайті інституту Брукінгса, економіст заявив про можливу причетність Москви до організації витоку і привів ряд аргументів на доказ своєї ідеї.

Гедді вважає, Москва "не стала жертвою публікації скандальних "панамських документів", оскільки, по суті, в них майже немає інформації, яка могла б нашкодити російському президенту Володимиру Путіну", - йдеться в публікації. Натомість у документах міститься інформація, яка ставить у скрутне становище світових лідерів.

Як зазначено в статті, на користь цієї ідеї також говорить і те, що пропозиція передати дані фірми Mossack Fonseca німецькому виданню, імовірно, надійшло від хакера, якого підтримував російський уряд, і саме цей перший контакт призвів до публікації витоку.

"Той факт, що в "панамських документах" фігурує так мало американців, може говорити про те, що їх дані були видалені з метою їх подальшого використання як інструменту шантажу", - вважає експерт.

Однак Гедді наголошує, що його припущення – це тільки теорія, яка має на меті окреслити можливі шляхи розслідування мети витоку інформації. Однак "The Washington Post" зазначає, що багато експертів визнали переконливими доводи Гедді.

Натомість у Кремлі неодноразово називали публікацію "панамських документів" атакою на президента РФ.

Нагадаємо, що Співзасновник Центру із розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP) Дрю Салліван заперечив інформацію, що головною мішенню гучного офшорного розслідування був Володимир Путін. За його словами, на перевірку даних про офшори журналісти з різних куточків світу витратили близько року. Розслідування "The Panama Papers" він назвав найбільшим витоком із часів WikiLeaks.

"У розслідуванні брали участь близько 400 журналістів із більш ніж 100 ЗМІ. Вам не здається, що надто пророблена кампанія проти Путіна? Ви правда думаєте, що заради такого замовлення ми заодно заплямували репутацію такого числа людей із усього світу. Це дурниця. У нас є дані на Путіна і його друзів тому, що вони крадуть гроші та будують собі палаци, і при цьому використовують офшори. Путін в цьому сенсі нічим не відрізняється від інших людей із бази даних", - заявив Салліван.

Повʼязані теми:

Наступна публікація