Загибель першої дружини і дочки у ДТП та цитування Шевченка у ВР: що відомо про Джо Байдена

Загибель першої дружини і дочки у ДТП та цитування Шевченка у ВР: що відомо про Джо Байдена

Фото: Associated Press

Новообраний президент Сполучених Штатів із десяток разів бував в Україні.

Попри те, що офіційний термін Джо Байдена розпочнеться від 20 січня 2021 року, саме сьогодні розпочинає роботу перехідний офіс.  До моменту переїзду до Білого дому нова президентська кампанія має бути сформована та повинна провести переговори з усіма зацікавленими відомствами щодо бюджетів, цілей, напрямів роботи.

Про це йдеться 9 листопада у сюжеті ТСН.19:30.

Кошти на перехідний офіс виділяє держава — це майже 10 млн доларів. Однак представники Дональда Трампа досі не підписують необхідних документів, і це, очевидно, пов'язано з тим, що Дональд Трамп не лише не визнає перемогу Джо Байдена, а ще й збирається судитися з ним і доводити власну перемогу у суді. Однак це не зупиняє роботу нової команди, сьогодні Байден назвав імена тієї групи учених, яка радитиме йому та віцепрезидентці Камалі Гарріс з питань подолання коронавірусної епідемії. Гарріс та Байдена вже охороняють як перших осіб держави.

Байден пройшов шлях від хлопчика, який заїкався у школі, до лідера найвпливовішої держави, якого слухає увесь світ. Політик, який знає, що таке поразка, і що — перемога. Чоловік, який переживав особисті драми, від яких холоне серце. Джо Байден, обраний президент Сполучених Штатів, готується очолити країну.

Із промовою після перемоги на виборах Джо Байден виступає в провінційному містечку Вілмінгтон. Він тут живе. Із ним на сцені — дружина, діти, онуки. За майже пів століття політичної кар'єри Байден не переїхав у столицю. Він був сенатором, віцепрезидентом, двічі — номінувався в президенти. І лише з третьої спроби, у віці 77 років, завоював Білий дім.

Він був сенатором, віцепрезидентом, двічі номінувався в президенти – історія Джо Байдена

Він був сенатором, віцепрезидентом, двічі номінувався в президенти – історія Джо Байдена

Майбутня перша леді — Джилл — учителька англійської мови, вона друга дружина Байдена. Перша, разом із їхньою спільною донькою, загинула в автокатастрофі, коли його вперше обрали сенатором. Байден залишився вдівцем із двома маленькими синами, і лише зустрівши її, зрозумів, що має другий шанс на особисте щастя. Пропозицію Джилл він робив п'ять разів, а вона думала, бо боялася завдати болю його дітям.

"Хлопці закохалися в Джилл. Одного ранку я чистив зуби, а вони забігають і кажуть: "Тату, здається, нам час одружитися з Джилл". Богом присягаюсь, я робив пропозицію 5 разів", — говорив він.

Іншою партнеркою Байдена в Білому домі тепер буде 56-річна Камала Гарріс. Темношкіра донька мігрантів у першому поколінні, колишня прокурорка Каліфорнії, а тепер — перша в історії Сполучених Штатів жінка-віцепрезидентка. Торік на праймеріз вона дорікнула Байдену, мовляв, 50 років тому він обстоював, щоби темношкірі й білі діти їздили до школи різними автобусами.

Байден не образився, а запросив Гарріс на другу за впливом посаду в державі. Камала — ще й соратниця його покійного сина  Бо. Його вона згадує на сцені у вітальній промові. Бо був надією і втіленням мрій Байдена-старшого. У ньому він бачив ідеального президента Сполучених Штатів. Але у віці 46 років Бо помер від раку мозку. Молодший син Байдена Хантер лікувався від наркотичної залежності, через неї ж був звільнений з армії, він фігурант корупційного скандалу з українською компанією "Бурісма". У святкову ніч він на сцені разом з усією родиною. Саме діяльність Хантера — досі найбільший компромат на Байдена-старшого за всю політичну кар'єру.

Обраний президент Сполучених Штатів із десяток разів бував в Україні. Він опікувався нашими справами за президентства Барака Обами. І добре знає місцеву політичну кухню. Із трибуни Верховної Ради тоді ще майбутній президент Сполучених Штатів звертався до українців рядками з Кобзаря.

Повʼязані теми:

Наступна публікація