Загиблі у Баренцевому морі підводники: що відомо про росіян з "Лошарика"

Загиблі у Баренцевому морі підводники: що відомо про росіян з "Лошарика"

Міноборони РФ офіційно розкрило ім'я лише одного капітана.

1 липня на глибоководному апараті Північного флоту РФ поблизу Североморська сталася пожежа. В результаті загинули 14 моряків-підводників. Про інцидент стало відомо лише через добу. Міноборони не розкриває відомостей про загиблих, частина інформації є державною таємницею. Відомо лише, що семеро з моряків носили звання капітана 1-го рангу (двоє з них - Герої Росії), троє - капітани 2-го рангу, двоє капітани 3 рангу, капітан-лейтенант і підполковник медичної служби. 

Також досі невідомо, на якому апараті сталася пожежа. Деякі російські ЗМІ з посиланням на джерела стверджують, що йдеться про атомну глибоководну станцію, яку неофіційно називають "Лошарик".

Що розповідає про інцидент офіційна влада

Як розповів міністр оборони РФ Сергій Шойгу, пожежа виникла під час проведення батіметричних вимірювань. Першим з палаючого відсіку апарату підводники евакуювали "цивільного представника промисловості" і задраїли за ним люк. Моряки намагалися не допустити поширення пожежі і загинули в результаті отруєння продуктами горіння. У військовому відомстві додали, що осередок займання був ліквідований діями команди.

Також відомо, що частину екіпажу підводного човна вдалося врятувати. Скільки саме, Шойгу не сказав. За інформацією російських "Ведомостей", врятувалося п'ятеро осіб.

Регіональні подробиці

Видання СеверПост знайшло очевидців події. "Ми ввечері йшли в бік Кільдин (острів у Баренцевому морі – ред.), і тут, десь о пів на десяту вечора, спливає підводний човен. Просто повністю спливає. Ніколи в житті такого не бачив. На палубі люди бігають, метушаться", - розповів рибалка. Його човен зайшов в одну з бухт, звідки він і його напарники спостерігали за тим, що відбувається.

Вони повідомили, що майже відразу до човна підійшов військовий корабель і два буксири. "Ми у вояк-то потім запитали, що це було. Сказали: човен сплив близько Ури (затока у Баренцевому морі – ред.), з неназваних причин, його потім в Кольському відтягнули", - говорить очевидець.

Зазначається, що рибалки ведуть нелегальний промисел, без дозволу та документів, тому імен називати не стали. Але повідомили, що близько 23-ї години човен в супроводі буксирів швидко пішов.

"Човен плив швидко, ми ще з мужиками вирішили: значить, не аварія. Раз своїм ходом і швидко йде. Ні диму не було, нічого. Потім нам сказали, що хтось бачив, як в Урі вивантажували тіла", - розповів рибалка.

Що відомо про загиблих моряків

Як зазначає "Комерсант", члени екіпажу служили у військовій частині №45707, що дислокується в Петергофі і має в своєму складі загін гідронавтів і науково-дослідну лабораторію.

Офіційно російське Міноборони імена загиблих не розкривало. У відомстві повідомили лише ім'я підводника, який врятував цивільного - ним є капітан другого рангу Дмитро Соловйов. Це ім'я випливало у ЗМІ протягом останньої доби серед імен інших моряків. 

Зокрема, патріотичний інтернет-проект "Герои Страны" опублікував біографію випробувача глибоководної військової техніки, капітана першого рангу Миколи Івановича Філіна, який отримав звання Героя Росії 2018 року, а від 1987-го був приписаний до військової частини в Петергофі.

Фото: Герои страны

Також повідомлялося про капітана першого рангу Долонського Дениса Володимировича, який був командиром субмарини і також мав звання Героя Росії, ймовірно, за дослідження Арктики та Антарктики; капітана першого рангу Андрія Воскресенського, названим росчійським міністерством капітана другого рангу Дмитра Соловйова та Дениса Опаріна.

Telegram-канал Mash ще у середу опублікував траурне повідомлення з фото 14 загиблих - ймовірно, зі згаданої військової частини.

Фото: Telegram-канал Mash

"Екіпаж до кінця боровся за живучість корабля на своїх бойових постах, проте швидкість розвитку подій не залишила надії на порятунок особового складу", - йдеться в цьому документі.

За даними "Інтерфаксу", загиблих підводників, ймовірно, поховають на Серафимівському кладовищі у Петербурзі поруч з екіпажем загиблої 2000 року АПЛ "Курськ".

У Росії розслідують пожежу на підводному човні, у якій загинуло 14 людей

У Росії розслідують пожежу на підводному човні, у якій загинуло 14 людей

Повʼязані теми:

Наступна публікація