Загиблі від вибуху в Северодвінську намагалися підняти з дна втрачену крилату ракету – ЗМІ

Загиблі від вибуху в Северодвінську намагалися підняти з дна втрачену крилату ракету – ЗМІ

Фото: Associated Press

Ядерних випробувань в день вибуху не проводилося, вважають журналісти.

П'ять співробітників "Росатому" і двоє російських військових могли загинути на військовому полігоні під Северодвінську під час спроби підняти з дна затоки крилату ракету "Буревісник" з ядерним двигуном.

Про це йдеться в розслідуванні Радіо Свобода.

Вивчивши фотографії плавучих платформ (понтонів), пошкоджених в результаті вибуху, журналісти дійшли висновку, що на цих платформах перебували контейнери, які використовуються для транспортування ядерних відходів.

Точно такі ж контейнери є на відео Міноборони РФ від 1 березня 2018 року з випробуваннями ракети "Буревісник" на Новій Землі. Супутникові знімки показують, що в жовтні 2018 року на полігоні під Северодвінську вже була інфраструктура, точнісінько повторює стартовий майданчик "Буревісника" на Новій Землі, йдеться у розслідуванні.

Посилаючись на супутникові знімки і дані автоматичної ідентифікаційної системи корабля для збирання радіоактивних відходів "Сріблянка", журналісти дійшли висновку, що це судно перебувало в районі події в день вибуху 8 серпня.

Крім того, на одному з супутникових знімків за 13 серпня виявили рятувальне буксирне судно класу "Зірочка", одна з основних завдань якого є підняття затонулої техніки з дна моря.

Телеканал CNBC з посиланням на американську розвідку також повідомляє про операції з підняття крилатої ракети з дна океану під Северодвінськом.

"Це не було новим запуском ракети, це була місія з відновлення, щоб врятувати втрачену ракету з попереднього випробування", - розповіло джерело телеканалу. "На одному з суден, які брали участь у відновленні, стався вибух, який викликав реакцію в ядерному двигуні ракети, яка призвела до витоку радіації", - сказав інший розвідник, який говорив з CNBC на умовах анонімності.

CNBC також дізнався, що у минулому році Москва проводила підготовчі роботи для відновлення втраченої ядерної ракети. Екіпажі намагалися знайти ракету, що впала в Баренцевому морі після невдалого випробування. Операція включала три судна, одне з яких було обладнано для поводження з радіоактивними матеріалами з ядерного двигуна ракети.

Чотири російські станції моніторингу радіації перестали працювати після вибуху в Архангельській області

Чотири російські станції моніторингу радіації перестали працювати після вибуху в Архангельській області

8 серпня на території полігону в Архангельській області Росії прогримів вибух, в результаті події загинули щонайменше сім осіб, а незабаром у регіоні помітили підвищений радіоактивний фон. 10 серпня в "Росатомі" повідомили, що вибухнула реактивна рухова установка, і згодом визнали, що трагедія сталася під час випробування нового "спецвиробу".

Версії того, що сталося різняться. Втім, президент США Дональд Трамп, низка експертів, а також представники провідних західних ЗМІ дотримуються думки, що трагедія пов'язана з "Буревісником" – новою ракетою з ядерним реактором.

Пресслужба Росгідромету за результатами дослідження стану радіаційного фону в Северодвінську в день вибуху повідомила, що доза гамма-випромінювання була перевищена у 4-16 разів. При цьому Норвегія виявила крихітні кількості радіоактивного йоду на кордоні з РФ через кілька днів після вибуху на полігоні.

Лікарів Архангельської обласної лікарні в Росії не попередили, що після вибуху ракети в Северодвінську до них відправили заражених радіацією пацієнтів. У одного з медиків після обстеження в Москві виявили в м'язовій тканині радіоактивний ізотоп цезій-137.

В Організації договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань (ОДВЗЯИ) опублікували анімовану мапу з вірогідним розльотом радіонуклідів  вона, зокрема, зачепила територію України. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація