Загиблих у ЦАР журналістів звів з фіксером кореспондент видання, яке пов'язують з "кухарем Путіна"

Загиблих у ЦАР журналістів звів з фіксером кореспондент видання, яке пов'язують з "кухарем Путіна"

Фото: Reuters

Саме до фіксера Мартіна їхали журналісти, коли на них напали.

Загиблих в Центральноафриканській республіці російських журналістів Орхана Джемаля, Олександра Расторгуєва та Кирила Радченка познайомив з "фіксером Мартіном" кореспондент Федерального агентства новин (ФАН) Кирило Романовський.

Про це повідомляє Meduza з посиланням на знайомих Расторгуєва і Романовського. Останній пізніше підтвердив, що спілкувався і з Расторгуєвим, і з Мартіном.

Саме до фіксера Мартіна їхали журналісти, коли на них напали. Цей же чоловік порадив росіянам місцевого водія, який вижив після нападу. Мартіна представляли співробітником місії ООН в ЦАР, однак в Організації пізніше заявили, що у них немає консультанта з таким ім'ям.

Кирило Романовський не розповів подробиць своїх розмов з Расторгуєвим і Мартіном. За його словами, він спілкувався зі Слідчим комітетом РФ та родичами загиблих, він вже чотири дні відповідає "на одні і ті ж питання" і "навряд чи скаже щось нове".

"Зрозумійте мене правильно, мені теж важко [через загибель журналістів]", — додав Романовський, пообіцявши пізніше відповісти на питання письмово.

Кирило Романовський є сирійським кореспондентом ФАН - це видання пов'язували з "фабрикою тролів", яку, за даними журналістів, фінансує близький до президента РФ Володимира Путіна бізнесмен Євген Пригожин. Ця ж людина вважається спонсором приватної військової компанії Вагнера, матеріал про яку робили загиблі журналісти.

В Африці розстріляли російських журналістів, які розслідували діяльність ПВК Вагнера

В Африці розстріляли російських журналістів, які розслідували діяльність ПВК Вагнера

Нагадаємо, 31 липня в ЦАР миротворці знайшли тіла трьох убитих російських журналістів - Орхана Джемаля, Кирила Радченка та Олександра Расторгуєва. Вони планували відвідати базу на території маєтку Беренго, де, за даними ЗМІ, можуть перебувати найманці ПВК "Вагнер". Загалом же в країні вони знімали документальний фільм про російських найманців.

Журналісти прилетіли до столиці ЦАР Бангі у суботу, 28 липня. Наступного дня знімальна група поїхала на базу Беренго, але журналістів туди не пустили, зажадавши від них акредитацію від Міноборони ЦАР. На базі переписали дані росіян і сказали, що акредитації можуть дати через п'ять днів. 

Центральноафриканске видання Palmares Centrafrique з посиланням на свої джерела повідомило, що трьох російських журналістів викрали і допитали перед вбивством.

Повʼязані теми:

Наступна публікація