"Загинули в боротьбі за Україну". У Польщі вандали спаплюжили меморіальну дошку загиблих воїнів

Інцидент стався не вперше.

Поблизу польского села Верхрата невідомі вандали познущалися із меморіальної дошки, встановленої на спогад про загиблих воїнів Української повстанської армії (УПА). Зловмисники зірвали також вишивані рушники з дерев і кинули їх із пам'ятною дошкою до ями.

Про це інформує газета української діаспори "Наше слово".

Уточнюється, що інцидент мав місце раніше, імовірно, після нового року чи Різдва. Оскільки про нього Об’єднанню українців у Польщі стало відомо завдяки людині, яка побувала на горі під час різдвяних свят і зафіксувала все на фото.

Таблиця, як наголошується, ще від 2015 року була розбита. Нині ж зловмисники розбили її на дрібніші шматки й викинули їх до ями. Вони також зірвали вишиті рушники з дерев, які восени у рамках вшанування померлих повісили польські активісти та представники інтелігенції.

Польські активісти засудили цей інцидент і наголосили, що місце пам’яті на горі Монастир було встановлене законно в результаті діалогу Ради охорони пам’яті боротьби і мучеництва (РОПБіМ) із представниками Об’єднання українців у Польщі та Всесвітнього об’єднання солдатів Армії Крайової.

До слова, пам'ятник на Монастирі перебуває в переліку кільканадцяти українських пам’ятників, що зазнали актів вандалізму та руйнувань у Польщі від 2014 року. На пам’ятнику розміщений напис: "Загинули в боротьбі за Україну". На ньому також лише імена, прізвища та дати народження похованих, без жодних військових звань і символіки.

Нагадаємо, раніше в селі Пикуличі під Перемишлем (Польща) невідомі знущалися з братської могили українських військових на цвинтарі. Зловмисники замалювали таблицю білою та червоною фарбою. Вони також замалювали надгробки з прізвищами загиблих солдатів і викарбувані герби України на хрестах. Крім могили воїнів УПА, також розмалювали ще принаймні одну могилу. 

Братські могили часів Другої світової війни розшукують дослідники і науковці

Братські могили часів Другої світової війни розшукують дослідники і науковці

Повʼязані теми:

Наступна публікація