Загрози вторгнення та обстріл глядачів. Усе найважливіше про скандальні навчання "Захід-2017"

Загрози вторгнення та обстріл глядачів. Усе найважливіше про скандальні навчання "Захід-2017"

Фото: Reuters

Навчання триватимуть до 20 вересня.

14 вересня у Білорусі почалися спільні з Росією військові навчання "Захід-2017". Вони відбуваються на території цієї країни та Калінінградської області Росії - біля кордонів України та східних рубежів НАТО. Лише за офіційними даними у них задіяні 13 тисяч військових і 250 танків.  Так, згідно із планом, 17 вересня мала вправлятися авіація двох армій, 18 - бій з утримання кордонів, а 19 - тренування підрозділів протиповітряної оборони.

За легендою навчань, західна частина Білорусі була названа Вейшнорією: ця агресивна "країна" збирається захопити територію Білорусі. "Екстремісти" цієї держави отримують потужну військову підтримку ззовні, тож росіяни вирушають на допомогу союзній державі.

Позиція України стосовно навчань

Президент Петро Порошенко заявив, що російсько-білоруські навчання "Захід-2017" становлять можливі загрози для України. "Ми з великою увагою ставимося до проведення цих навчань. Бачимо можливості загрози, в тому числі для територіальної цілісності України", - наголосив Порошенко. 

Білоруський президент Олександр Лукашенко поспішив запевнити Порошенка, що територію Білорусі ніколи не використають як плацдарм для агресії проти України

"Я отримав вкотре запевнення що територія дружньої для України Білорусі ніколи не буде використовуватися для агресивних дій проти України, а україно-білоруський кордон ніколи не буде кордоном війни", - сказав Порошенко.

"Російська Федерація цими навчаннями демонструє свою здатність вести масштабну континентальну війну в Європі, і це, на їхню думку, може бути попередженням для Заходу, щоб він не втручався в нові авантюри, зокрема військові, які Кремль може провокувати як на території України, так і в інших незалежних державах у регіоні", - наголосив секретар РНБО Олександр Турчинов.

Міністр оборони генерал армії України Степан Полторак заявив, що Генеральний штаб ЗСУ передбачив заходи в разі загрози вторгнення російських військ під час навчань. Також він уточнив, що йдеться саме про "загрозу вторгнення". Полторак підкреслив, що незалежно від цих навчань, така загроза не виключена. 

Також у Генштабі попередили, що ці навчання можуть закінчитися спробою прориву бійців без знаків розмежування у бік Калінінградської області. 

У РНБО України заявляють, що реальна кількість учасників навчань - до чверті мільйона військовослужбовців. Своєю чергою у Службі безпеки України закликали жителів прикордонної Чернігівської області до пильності під час проведення "Захід-2017".

Реакція НАТО та країн Балтії

У НАТО вважають, що у російських навчаннях може бути задіяно понад 100 тис. військовослужбовців. А також може відбутися використання ядерної зброї. На думку генерал-лейтенанта Бена Ходжеса, який очолює сили армії США в Європі, ці навчання можуть бути "троянським конем", за допомогою якого РФ завезе до Білорусі військову техніку. 

НАТО стурбована активністю російських і білоруських військ і переконані, що навчання спрямовані на провокування країн-членів Альянсу.

У Москві переконують НАТО, що навчання "Захід-2017" є оборонними. У цьому, зокрема, запевнив начальник генштабу збройних сил Росії Валерій Герасимов головнокомандувача об'єднаних збройних сил НАТО в Європі генерала Кертіса Скапарротті під час телефонної розмови. Під час розмови Герасимов наголосив, що навчання мають "плановий і оборонний характер"

Так, міністр оборони ФРН Урсула фон дер Ляйен заявила про участь 100 тисяч військових у російсько-білоруських навчань "Захід-2017", такі слова викликали "подив" у російського оборонного відомства

Тим часом президент Литви Даля Грібаускайте поскаржилася генсеку ООН Антоніу Гутеррешу на навчання, передають РИА Новости. Вона заявила, що маневри моделюють реальний конфлікт з країнами НАТО. Також президент розкритикувала приховані масштаби і сценарії навчань. На її думку, все це свідчить "про агресивний характер навчань".

Тим часом у Швеції вирішили також провести військові навчання. Хоч у країні і наголошують, що це не відповідь на "Захід-2017", однак у шведській армії констатують - ситуація з безпекою в регіоні погіршилася, тож вони ретельно стежать за діями Москви. 

У головному штабі Сил оборони Естонії повідомили, що США направлять 150 військовослужбовців до країни на час проведення навчань, передає Радіо Свобода.

"З комплексного погляду на те, що відбувається напрошується висновок, що ми спостерігаємо серйозну підготовку до великої війни", - заявив у інтерв'ю Associated Press голова Військового комітету НАТО чеський генерал Петро Павел.

Тим часом під час навчань спецслужби слідкують за журналістами та затримують незгодних з навчаннями громадян.

Інциденти під час навчань

Скандали навколо навчань лише набирають оберти. Зокрема, російські Іл-76 під виглядом навчань "Захід-2017" перелетіли через повітряний кордон Литви. У Міноборони РФ поспішили заявити, що вони відхилилися від маршруту через погодні умови. Раніше Вільнюс у зв'язку з інцидентом вручив Москві відповідну ноту. 

Але, це ще не усе. Сьогодні у соцмережах було опубліковано відео нібито з кабіни вертольота Ка-52 "Алігатор", який випустив ракету по глядачах на полігоні під Санкт-Петербургом. В результаті дві людини отримали серйозні травми, повідомили російські ЗМІ. 

Однак Міноборони РФ спростувало ракетний обстріл. "Усі повідомлення в соціальних мережах про залпи по натовпу журналістів, велику кількість тяжкопоранених - навмисна провокація або чиясь персональна дурість", - заявили в російському оборонному відомстві, додавши, що жодних подій, пов'язаних з роботою армійської авіації, 18 вересня не було. 

Керівник групи "Інформаційний спротив", народний депутат Дмитро Тимчук також повідомив, що на навчаннях російський бомбардувальник Ту-22 М3 викотився за межі злітної смуги, пошкодивши хвостову частину і ліву площину фюзеляжу. А у Воронезькій області зазнав аварії військовий літак Як-130.

Летная хроника учений "Запад-2017" 1. На учениях "Запад-2017" российский бомбардировщик Ту-22 М3 выкатился за пределы в...

Опубликовано Дмитрием Тымчуком 19 сентября 2017 г.

Уже 20 вересня ЗМІ повідомили, що у Росії вже створили спеціально комісію для розслідування інциденту ракетного обстрілу глядачів під час російсько-білоруських навчань "Захід-2017" на полігоні "Лужський" під Санкт-Петербургом. Ця комісія має встановити точні причини інциденту і визначити ступінь винності посадових осіб. 

Також повідомляється, що мимовільний пуск ракети міг статися через технічний збій в системі озброєння вертольота: учасники розслідування встановили, що НАР вилетіла без команди пілота відразу ж після включення ним головного вимикача. 

Завтра, 20 вересня, останній день цих нашумілих військових навчань і наразі невідомо, що варто від нього очікувати.

На навчаннях "Захід-2017" військовий гелікоптер випадково обстріляв натовп глядачів

На навчаннях "Захід-2017" військовий гелікоптер випадково обстріляв натовп глядачів

Повʼязані теми:

Наступна публікація