Евакуація українців, перевірки в аеропорту і вплив на економіку. Як коронавірус з Уханя вплинув на Україну

Евакуація українців, перевірки в аеропорту і вплив на економіку. Як коронавірус з Уханя вплинув на Україну

Фото: Associated Press

До України новий китайський вірус поки не дістався.

Щодня зростає кількість загиблих і інфікованих новим китайським коронавірусом у світі. Країни закривають свої кордони, призупиняють сполучення з Китаєм, посилюють заходи безпеки в аеропортах, евакуюють своїх громадян з Уханя, який є епіцентром хвороби. Китай підраховує збитки та закриває на картин цілі міста-мільйонники, за 10 днів будує лікарню.

Як вплинув коронавірус на Україну, яка розташована за тисячі кілометрів від Китаю.

З початку спалаху хвороби та швидкого поширення її у світі від середини січня, в Україні не було жодної паніки. Єдине, що 23 січня було ухвалено рішення посилити заходи безпеки в міжнародному аеропорту "Бориспіль". Пасажирів, які прибували до України з Китаю, перевіряли санітарні підрозділи.

Створено штаб

24 січня прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що в Україні перейматися через розповсюдження коронавірусу з Китаю не варто.

Однак, все ж таки було ухвалено рішення на рівні Міністерства охорони здоров'я створити оперативний штаб через загрозу поширення смертельного коронавірусу з Китаю.

Таким чином, МОЗ щодня публікує оперативну інформацію про поширення коронавірусної інфекції 2019-nCoV.

Перша інформація про підозру на новий китайський вірус в Україні з’явилася 24 січня. Та три людини, які мали схожі на коронавірус симптоми, виявилися хворими на звичайний грип.

Тоді стало відомо, що Україна не може провести дослідження з виявлення наявності нового вірусу 2019-nCoV, оскільки не має таких лабораторій. А всі аналізи будуть направлятися на дослідження в референс-лабораторіях Європи - в Берліні чи Роттердамі.

У "Борисполі" посилили заходи безпеки

25 січня, коли жертв та інфікованих ставало все більше, США та європейські країни почали займатися питанням евакуації своїх громадян з Китаю. Того ж дня в аеропорту "Бориспіль" пасажирам прямих авіарейсів з Китаю співробітники МОЗ почали вимірювати температуру тіла.

26 січня в Офісі президента відбулася нарада Володимира Зеленського з міністеркою охорони здоров'я Зоряною Скалецькою. На нараді заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко зазначив, що для прикордонників, зокрема, в аеропортах, МОЗ підготувало інструкцію, як реагувати й перевіряти пасажирів.

Тим часом, як деякі країни вже почали припиняти авіасполучення з Китаєм, Україна цього не поспішала робити.

У столиці визначилися - всіх із підозрами на коронавірус будуть привозити до Олександрівської лікарні. Завідувачка запевняє, що засоби захисту від зараження медиків мають. А от ліків, як і в усьому світі, - ні.

Вплив на економіку

У Мінекономіки повідомили, що вплив китайського коронавіруса на економіку України буде мінімальним через незначний обсяг зовнішнього туризму в країні. Про це заявив міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов на пресбрифінгу за підсумками засідання уряду 30 січня.

Милованов зазначив, що перевізники і туроператори, що працюють на зовнішніх ринках, зокрема з Китаєм, понесуть деякі витрати, пов'язані з евакуацією людей, проте в цілому вплив буде мінімальни.

Посилки з Китаю

Що стосується посилок із Китаю, то у Мережі почали зявлятися лякачки про небезпечні пакунки, привезені китайським інтернет-гігантом.

Однак, жодних доказів ризику поширення нового китайського коронавірусу через товари немає. Тому посилки є абсолютно безпечними. Тим більше, що вірусу потрібен організм, щоб жити.

"Укрпошта" попередила українців про можливі затримки посилок з Китаю у зв’язку зі скасуванням рейсів, запровадженим через спалах смертоносного коронавірусу.

Вакцини та ліки

У зв'язку зі спалахом смертоносного коронавірусу з Китаю в мережі 26-28 січня почали з'явились шахрайські оголошення, де пропонують українцям вакцини проти нього. Одна доза ліків коштує близько сотні доларів США. Однак медики наголосили, що оголошення про продаж ліків від коронавірусу є фейком, оскільки вакцини саме від нього на сьогодні у світі не існує.

Що ж до спеціальних тестів на визначення вірусу-убивці, їх в Україну мають завезти на цьому тижні. Загалом надійдуть 4 комплекти. "В цілому цього має вистачити, щоб проскрінінгувати 30 осіб. І 120 осіб – це максимальна кількість, на яку ми закуповуємо ці нові тести", - розповів в.о. гендиректора Центру громадського здоров’я Ігор Кузін.

Припинення авіасполучення з Китаєм

29 січня у  Центрі громадського здоров’я заявили, що від 3 лютого 2020 року Україна припиняє пряме авіасполучення з Китаєм через смертельний вірус, який спалахнув у китайському місті Ухань.

Евакуація громадян України з Китаю

29 січня авіакомпанія "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) заявила, що виконає рейси з китайського міста Саньї для евакуації українських туристів, через поширення вбивчого вірусу з Уханя.

Так, 30 січня до України з Китаю повернулося 200 осіб, а 2 лютого 128 пасажирів та 21 член екіпажу.

А вже 31 січня було повідомлено про підозру на коронавірус у двох львів’ян, які повернулися з Китаю. Однак, і у них хвороба не підтвердилася.

У суботу, 1 лютого, до аеропорту "Бориспіль" звернулися двоє пасажирів щодо підозри на захворювання 2019-nCoV. Після огляду медики встановили попередній діагноз ГРВІ.

У Посольстві України в КНР 31 січня повідомили, що у китайській провінції Хубей, яка є епіцентром недуги, наразі перебувають 57 українців. Загалом на території КНР залишається 93 наших співвітчизників, які перебувають на тимчасовому консульському обліку.

Заходи на рівні держави

Того ж 31 січня через зростання загрози проникнення у країну коронавірусу, президент України Володимир Зеленський дав завдання перенести діяльність оперативного штабу щодо недопущення поширення нового вірусу на території України, який діє при Міністерстві охорони здоров’я, на рівень Кабінету міністрів, створивши відповідну робочу групу.

1 лютого секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що наступного тижня Україна матиме власну систему тестів із виявлення коронавірусу.

У той же день, 1 лютого, підозра на коронавірус була у Рівному. Там шпиталізували дівчину, яка повернулась з Китаю. Коронавірус у неї не знайшли.

2 лютого Міністерство освіти і науки повідомило, що через спалах коронавірусу рекомендуватиме усім вишам організувати дистанційне навчання для студентів з Китаю, які не можуть прибути до України.

3 лютого, під час засідання уряд ухвалив план запобігання занесенню і поширенню на території України нового коронавірусу з Китаю.

Прем’єр Олексій Гончарук відзначив, що МЗС та МОЗ рекомендують українцям тимчасово утриматися від туристичних і ділових поїздок до провінції Хубей та міста Ухань, де є найбільший ризик зараження, а також відкласти свої подорожі до Китаю.

Для китайських студентів, які навчаються в Україні, вирішили подовжити канікули.

Уряд також встановив режим підвищеної готовності для всіх систем цивільного захисту. Усі відповідні служби готові до оперативної мобілізації.

Представник Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні, доктор Ярно Хабіхт заявив, що в Україні хороша медицина і, якщо китайський коронавірус потрапить у середину країни, вона з ним упорається.

Станом на 3 лютого від коронавірусної інфекції у світі загинули вже 362 людини, 17 205 інфіковано. 

Фото: ТСН.ua

Нагадаємо, вірус, який схожий на застуду, але, на відміну від неї, дуже швидко вражає легені й інші органи, розпочався з ринку морепродуктів у китайському місті Ухань. Нині сам ринок зачинений і огороджений поліційною стрічкою, а у місті активно відбуваються заходи із знезараження. Посилено контроль в аеропортах не лише Китаю – Таїланд, Австралія та Японія ретельно стежать за пасажирами. 

Відомо, що вірус з китайського Уханя належить до великої родини коронавірусів. Розповсюдження хвороби розпочалося з ринку тварин. Вірус передається повітряно-крапельним шляхом тваринам, людям. Спалах вірусу припав на найгірший час - святкування китайського Нового року. Адже саме цього тижня громадяни Піднебесної активно мандрують - приїжджають на свята до родичів як всередині країни, так і з-за кордону. 

26 січня стало відомо, що смертоносний коронавірус з Китаю може передаватися в інкубаційний період, коли людина навіть не підозрює, що вона хвора. Інкубаційний період триває від одного до 14 днів. 

30 січня Всесвітня організація охорони здоров'я за підсумками екстреної наради оголосила спалах коронавірусу надзвичайною ситуацією міжнародного значення. Це стало опосередкованим визнанням того, що стримати поширення хвороби не вдається і вона з локальної проблеми набуває глобального масштабу. 

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація