Посли країн "Великої сімки" озвучили позицію щодо варіанту люстрації від Зеленського

Посли країн "Великої сімки" озвучили позицію щодо варіанту люстрації від Зеленського

Фото: Associated Press

Вони відзначають, що після Євромайдану бачать прогрес у реформуванні низки важливих сфер.

Посли країн "Великої сімки" у своїй заяві з приводу подання Володимиром Зеленським на розгляд парламентом законопроєкту щодо змін у процедурі люстрації наголосили, що невибіркові заборони на всіх учасників виконавчого та законодавчого процесів управління не є демократичною нормою.

Відповідна реакція оприлюднена у Twitter.

На думку дипломатів, ситуація в Україні після Революції гідності суттєво відрізняється від тієї, що була до кривавих подій 2013-2014 років. 

"Виборчі зміни і політична ротація є нормою в демократичних країнах, на відміну від невибіркового накладання заборон на всіх учасників виконавчого та законодавчого процесів управління. Від 2014 року ми мали можливість вітати прогрес в реформуванні низки важливих галузей. Притягнення до відповідальності винних у зловживанні службовим становищем є вірним кроком. Водночас, на наше переконання, нинішня ситуація в Україні не порівняна з тою, що мала місце після Революції гідності", - йдеться у заяві.

Зеленський пропонує люструвати всіх високопосадовців, які прийшли до влади після Революції гідності

Зеленський пропонує люструвати всіх високопосадовців, які прийшли до влади після Революції гідності

Нагадаємо, Конституційний суд України розглядає законність ухвалення у 2014 році закону про люстрацію, за яким високопосадовцям часів Віктора Януковича заборонено обіймати посади в органах державної влади. До КСУ із відповідною заявою звернулись 47 народних депутатів від "Опозиційного блоку". Вони наполягають на скасуванні заборони на зайняття важливих державних посад в Україні протягом десяти років для Віктора Януковича, Уряду та інших високопосадовців; скасуванні заборони на зайняття важливих державних посад в Україні протягом десяти років для суддів, які своїми постановами сприяли утвердженню режиму під час революційних подій 2013-2014 років; скасуванні заборони на зайняття важливих державних посад в Україні протягом 10 років для працівників правоохоронних органів, які працювали на режим під час Євромайдану.

Своє чергою, президент запропоновував на законодавчому рівні внести зміни до ухваленого документа. Володимир Зеленський пропонує додати до переліку президента України, всіх народних депутатів України, голову Верховної Ради, членів Уряду, генерального прокурора, голову СБУ, голів Антимонопольного комітету, Фонду держмайна, голів Державної фіскальної служби та митниці, секретаря РНБО, керівництво усіх оборонних підприємств, які обіймали свої посаді від 23 лютого 2014 року до 19 травня 2019 року.

Слід зазначити, що під дії закону про очищення влади підпадає Андрій Богдан, голова Офісу президента України. Він обіймав різні державні посади за часів Віктора Януковича. Зокрема, у березні 2010-го він став заступником міністра Кабінету міністрів — урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики. Згодом цю посаду скасували, а 2013-го Азаров повторно призначив Богдана уповноваженим Кабміну у сфері боротьби з корупцією. Сам Богдан підтверджував, що не може зайняти крісло глави АП через закон про люстрацію. Єдиним варіантом, яким міг скористатися заради роботи на державній службі, є отримання свідоцтва учасника бойових дій. 

Зеленський повідомив, що може звільнити главу Офісу президента, коли КСУ ухвалить рішення про те, що норми закону "Про очищення влади" відповідають Конституції України. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Люстрація від Зеленського
Наступна публікація