Закриті собори та онлайн-богослужіння: як у світі минула Страсна п'ятниця під час пандемії коронавірусу

Закриті собори та онлайн-богослужіння: як у світі минула Страсна п'ятниця під час пандемії коронавірусу

Фото: Associated Press

Меса Папи Римського на Великдень також відбудеться онлайн.

Пандемія коронавірусу змінила релігійні свята. Сьогодні, у Страсну п'ятницю, у багатьох католицьких храмах мали б відбуватися святкові богослужіння, утім через карантин масові заходи скасовано. Вперше в історії на свято не буде масових заходів у Ватикані. Меса Папи римського відбудеться онлайн, так само в інтернеті служби проводитимуть ще у кількох державах, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Великдень у Франції пройде для прихожан у режимі онлайн. Собори залишаються закритими для широкого загалу. Служби у деяких з них все ж таки відбуваються у дуже вузькому колі священнослужителів і їх транслюються національним католицьким телеканалом та у соцмережах.

Сьогодні у Страсну п’ятницю пройшла камерна символічна месса у Нотр-Дамі, на якій відбулося молитовне вшанування Тернового вінця — однієї з реліквій собору, врятованих під час пожежі у соборі у квітні торік. Чимало інших соборів, наприклад Нантський собор, транслюватимуть богослужіння у ніч на неділю та на Великодній ранок.

Таке дистанційне святкування єдина можливість для країни, де епідемія на спад поки що не йде. Коронавірус у Франції забрав вже понад 12 тисяч життів, з них чотири тисячі смертей припадає на дуже поширені у Франції будинки літніх людей, їх тут близько семи тисяч. Візити родичів до цих установ заборонені ще з початку березня, аби вберегти ці найбільш вразливі групи населення. Винятку не буде зроблено і на Великдень.

Заходи контролю над дотриманням карантину цими вихідними будуть у країні посилені — лісові зони об’їжджатимуть мото-патрулі, берегова охорона стежитиме за пляжами та узбережжями. У Франції тепер можна виходити на пробіжку або прогулянку лише до десятої ранку і після сьомої вечора і лише на годину.

Вперше в історії світ не влаштовуватиме масових заходів на Великдень

Вперше в історії світ не влаштовуватиме масових заходів на Великдень

Очікують, що незабаром з’являться нові обмеження, адже французи у великих містах показали себе не дуже дисциплінованими: на минулих вихідних соцмережт расніли світлинами натовпів людей на вулицях. З початку карантину у Франції виписали вже півмільйона штрафів.

У понеділок до нації звернеться Еммануель Макрон. Його заява у першу чергу стосуватиметься подовження карантину, який мав закінчитися у Франції 15 квітня, але всім очевидно, що цього не станеться.

Не святкуватимуть Великдень і у німецьких церквах. На ганку перед кафедральним собором у Берлін дуже багато людей, однак на богослужіння заходити не можна. Церковні зібрання заборонені карантином. Зайти в церкву можна лише для індивідуальної розмови зі священником. У соборі ранкова молитва на Страсту п'ятницю, яку християни західного обряду святкують сьогодні, відбулася без прихожан. Молитви і меси можна слухати в інтернеті.

Утім, із розумінням до карантину поставилися не всі. Один зі священників берлінської церкви Святої Афри оскаржив заборону в суді. Він переконаний, що церква – це духовна їжа, не менш важлива, ніж фізична, однак супермаркети працюють, а от церкви закрили.

Слова німецької канцлерки, що пандемія не зупиняється на свята, пастора неабияк дратують. "Це дурниця. Хай собі канцлерка як хоче, але це ж нісенітниця, а ще яке нахабство. Великдень це велике свято. Пані Меркель вже не буде канцлеркою, а церква і далі святкуватиме Великдень", - каже священник Ґеральд Ґоеше.

Берлінський адмінсуд у скарзі священнику відмовив і визнав заборону богослужінь у зв'язку з карантином правомірною. Священник вже звернувся до вищої інстанції – Конституційного суду країни і сподівається, що судді дозволять йому зібрати прихожан на недільну великодню службу.

В інших громадах шукають креативні рішення - в Дюссельдорфі на місці автокінотеатру поставили імпровізований алтар. Священник править а вулиці, віряни в автомобілях або присівши на капот, хтось сів на узбіччі. Люди не вітаються один з одним за руку, не спілкуються і зберігають дистанцію.

Не відвідувати родичів, не збиратися в колі друзів, відмовитися від поїздок влада просить німців на Великодень залишатися дисциплінованими. Крива заражень у Німеччині дещо вирівнялася, але висновки робити зарано, кажуть тут. В порівнянні з учорашнім днем понад 5300 нових випадків захворювання. Всього понад 113 тисяч хворих і понад 2300 смертей.

Щоправда, у порівнянні з іншими європейськими країнами карантин в Німеччині не надто жорсткий. Носити маски німцям не потрібно. Можна гуляти надворі, відкриті парки і сквери– головне не збиратися більше ніж удвох або ж гуляти з тими, з ким живете в одній оселі.

Кореспондентки ТСН Марія Єщенко, Наталія Фібріг.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація