Залишиться надовго, а звичайна вакцинація не допоможе: вірусологиня розповіла про здібності нового коронавірусу

Залишиться надовго, а звичайна вакцинація не допоможе: вірусологиня розповіла про здібності нового коронавірусу

Фото: Associated Press

Не можна виключати, що цей вірус має штучне походження.

Чеська молекулярна генетикиня і вірусологиня Соня Пекова, яка діагностувала одні з перших в країні випадків коронавірусу і в середині березня розробила новий, як вона стверджує, більш точний і дешевий, протокол тестування на SARS-CоV-2, пояснила, чому цей вірус не схожий на інші коронавіруси і чого від нього чекати.

Про це вона розповіла в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Новий метод тестування на коронавірус

За її словами, її метод тестування більш точний, вимагає менше реактивів і менше завантажує апаратуру, ніж ПЛР-тест, який заснований на доведенні присутності РНК вірусу в біологічному матеріалі.

"Згідно з протоколом CDC (Центр по контролю і профілактиці захворювань США), щоб ідентифікувати вірус, потрібно знайти три різних його сегмента коду. Ми переробили протокол, тепер він націлений на іншу ділянку коду вірусу, для ідентифікації достатньо знайти лише один сегмент. Тож замість трьох пробірок мені достатньо однієї, замість трьох позицій в аналізаторі мені достатньо однієї, і замість трьох доз реагентів мені достатньо однієї. Я економлю реагенти, економлю слоти в аналізаторі, й тому можу обробити більше тестів одночасно. Тобто я можу вкласти в аналізатор тести втричі більшої кількості пацієнтів, ніж раніше", - говорить молекулярна генетикиня і вірусологиня.

Здатність до мутацій

Соня Пекова також пояснює, що основною причиною тестування на інший сегмент генокода вірусу є його здатність до мутацій.

"Судячи з усього, у вірусу SARS-CoV-2 велика здатність до мутацій. На це вказує те, що, очевидно, є підтверджені випадки повторного зараження вже перехворілих людей. Після мутації можуть змінитися і ділянки геному, на виявлення яких націлений початковий тест. А наш тест націлений на ділянку геному, яка не схильна до мутацій. Принаймні, за великим досвідом, який у нас є з іншими вірусами, ми не стикалися з тим, що ця ділянка вірусу могла серйозно змінюватися. Тому ймовірність помилково негативних результатів через зміни генетичного коду тут значно менша", - говорить вчена.

Також вона стверджує, що часті мутації вірусу ускладнюють створення ефективної вакцини, а також через це є ризик повторного захворювання.

"Вірус мутує і змінює свій "плащ". Якщо я заражаюсь вірусом у, так би мовити, синьому плащі і видужаю, тому що у мене розвинеться до нього імунітет, а потім цей вірус прийде до мене в червоному плащі, мій організм сприйме його за інший вірус і буде повинен виробляти імунітет до нього. Судячи з усього, це одна з найбільш неприємних властивостей цього вірусу" – розповідає Соня Пекова.

Відмінність від інших коронавірусів

Також вона говорить, що цей вірус відрізняється від інших коронавірусів, оскільки має дуже високу здатність до розмноження. З цим, ймовірно, пов'язана і його висока здатність до мутацій – дуже швидко з'являються штами, яких ми раніше не бачили.

На думку Пекової, не виключено і те, що у цього вірусу може бути штучне походження. Про це вже раніше заявляли індійські вчені, які нібито знайшли у коронавирусі структури, схожі на структури ВІЛ.

"Я вважаю, що цього не можна виключати. Він поводиться дуже незвично. У світі є обмежена кількість вірусів, що заражають людей. Ми зазвичай можемо за симптомами хвороби приблизно вгадати, який вірус її викликає. Звісно, не на 100%, але ми можемо сказати: якщо симптоми мають ось такий вигляд, то це, швидше за все, якийсь із вірусів грипу, коли пронос – інший тип вірусу, коли висип – ми шукаємо герпевіруси. Але у цього коронавірусу зовсім інша картина, це ніби новий тип хвороби", - сказала в інтерв'ю чеська вчена, додавши, що цей вірус, завдяки його великій мутагенності, залишиться з нами надовго.

Способи боротьби

Також Пекова приділила увагу і способам боротьби з новим коронавірусом, а також дала свої поради урядам країн. Так, за її словами, вакцинація може знищити більшість його варіантів і перемогти. Однак через мутації це складно, і можливо, що зрештою доведеться вдатися до генної терапії якимись ДНК-вакцинами або чимось подібним до них. Але таких вакцин ще немає, поки тільки експериментують.

Що стосується урядів країн, то вони, на думку Пекової, насамперед повинні тестувати населення.

"Оскільки це абсолютно нова хвороба, про яку ми не знаємо фактично нічого, то треба насамперед тестувати, щоб зрозуміти, де цей вірус з'являється і як він поширюється. Потрібно зрозуміти, як він працює... Ми дізнаємося про нього щось нове. Мені здається дуже важливим, що чеський уряд дозволив проводити тести на коронавірус максимуму лабораторій, які здатні це робити. Спочатку лабораторій, що тестують, було мало, і якби так і залишилося, це стало б великою помилкою", - заявила вона.

Вірусологиня також заявила, що ізолювати вогнища поширення вірусу – найкращий шанс перемогти, а карантин – один з найбільш ефективних заходів боротьби з епідеміями.

Пекова також порадила людям носити маски хоча б з турботи про інших.

"Що стосується респіраторів, то вони мають бути у тих, хто перебуває на першій лінії небезпеки: лікарі, пожежники, поліцейські, люди, які працюють в магазинах на касах, – ті, без кого суспільство просто не зможе функціонувати. Більш надійні засоби захисту повинні бути у них. Але звичайні люди не повинні виходити на вулицю без маски, щоб не наражати на ризик інших", - радить вірусологиня.

Що стосується того, як довго ще триватиме пандемія, то, за прогнозами Пекової, можливо, до літа, "а може, цей вірус тепер буде з нами завжди".

Нагадаємо, спалах нового коронавірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву коронавірусній хворобі з Китаю - COVID-19. У самому Китаї її раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає - пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса. Перша вакцина від цього типу коронавірусу з'явиться не раніше, ніж через півтора року.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передаватися і від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

В Україні 3 березня заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що в Чернівцях зафіксували перший випадок інфікування COVID-19. Зараження виявили у чоловіка, який повернувся з Італії. Ввечері 12 березня в Україні офіційно підтвердили ще два випадки зараження коронавірусом. Інфікування зафіксували в Чернівецькій та Житомирській областях. Жінка з Житомирщини померла від інфекції, ставши першою жертвою COVID-19 в Україні. У Чернівецькій області 16 березня лабораторно підтвердилися ще два випадки зараження новим коронавірусом і ця цифра продовжила зростання. Водночас перший хворий із Чернівців успішно вилікувався та був виписаний з лікарні

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Детальніше про те, що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Приєднуйтеся до ТСН.ua у Telegram!

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація