Заощадити на всьому: як пересічні французи використовують свої статки

Заощадити на всьому: як пересічні французи використовують свої статки

Фото: Reuters

Пенсіонери рахують кожен цент, аби видатки були максимально раціональними.

Пенсія 50 тисяч гривень, але на світлі, теплі й воді доводиться економити – так може бути, якщо ви живете в Європі. Історія з французького будинку родини пенсіонерів у Ліоні – перша з подібних у ТСН.19:30.

Приватний квартал на околиці міста. Нас чекають у двоповерховому будинку на 150 квадратів Бернар з Іветт Лардел’є –  місцеві пенсіонери. З порога пригощають кавою, вітають у Ліоні та одразу діляться секретами економії: зварив каву – вимкни кавоварку!  Така звичка береже копійку, чи пак цент. "500 євро за електрику платимо на рік", - пояснюють старенькі.

Заради подорожей світом французькі пенсіонери змушені на всьому економити

Заради подорожей світом французькі пенсіонери змушені на всьому економити

Це означає 40 євро на місяць – за європейськими мірками небагато. Українці б від таких рахунків посивіли б – 1200 гривень!  І це при тому, що пари майже ніколи немає вдома, бо вони багато подорожують. "Ось були в Західній Америці – шикарно там! У Канаді, просто закохалися в країну. Відкрили для себе і Київ. І в Африці були. Але більше подобається подорожувати Францією. Тут стільки живописних місць", - розповідають пенсіонери.

Навіть якщо не накрутили жодного кіловата, вони зобов'язані заплатити 20 євро абонплати на місяць. І просто за те, що володіють цим будинком, 730 євро на рік – це податок на нерухомість. Податковій службі байдуже, пенсіонери це чи ні.  Івет у минулому медсестра, Бернар колишній банкір. Готовий будинок вони купили 30 років тому. Все, що родина Лардел’є змінила у своєму будинку – це маленька прибудова. Вона не більше 20 квадратних метрів, тому що все, що більше цієї площі, додатково оподатковується, і дуже важко узгодити з мерією міста.

У них хороша, навіть за місцевими розрахунками, пенсія – 3000 євро на двох.  Але, щоб її вистачало на подорожі, вдома доводиться заґартовуватися. Головні статті економії – газ та вода. За газ платять близько 100 євро на місяць – і це при тому, що ним майже не користуються. "У нас подвійна система опалення. Частково будинок опалюються газом від міста, а частково ми встановили котел, який розтоплюємо дровами. Ми намагаємося так жити, щоб ніколи не перевищувало 20 градусів. Такі кімнати, як спальня для гостей, взагалі ми вимикаємо. Якщо знаємо, що за два дні гості будуть, тоді вмикаємо і нагріваємо кімнату", - пояснюють французи.

Українські способи економії, як-то магніти на лічильниках, французів не дивують. "Ми такого не чули у Франції, але ми не шоковані і не здивовані – мАємо уявлення про рівень життя в Україні. Тому з таким достатком і ми б чіпляли магніт", - кажуть вони. Ще близько 500 євро на рік іде на холодну воду. Її гріє бойлер. Ані сонячних батарей, ані вітряків французькі родини не використовують. "Франція, на жаль, дуже відстає від інших європейських країн, тому що у Франції 75% енергії – це досі атомна енергія. І ми бачимо, як уряди сусідніх країн підтримують ці сонячні панелі. А в нас це лише в приватному порядку, ніхто ніяких заохочень у вигляді дотацій не дає", - пояснюють власники житла.

Платіжки вже п’ять років не надходять листами – все через інтернет. Відрахування зазвичай автоматичні – потрібна сума просто списується з картки. Лардел’є горді тим, що навчилися споживати комунальні блага розумно – на це витрачають усього 2000 євро на рік. Деякі менш економні сусіди в цьому ж кварталі віддають усі 6000. Чотири зекономлених тисячі євро цього разу вони витратять на подорож до Америки. У гарному готелі ані воду, ані світло з опаленням економити не потрібно.

Кореспондент ТСН Наталія Гончарова

Повʼязані теми:

Наступна публікація