Запуск марсохода та захист від астероїдів: Трамп пропонує виділити значні кошти на космічні місії

Запуск марсохода та захист від астероїдів: Трамп пропонує виділити значні кошти на космічні місії

Фото: visualhunt.com

В бюджеті передбачено фінансування на програму захисту планети в розмірі $ 150 млн.

Бюджетна пропозиція президента США Дональда Трампа Конгресу на 2019 фінансовий рік, оприлюднена Білим домом, передбачає виділення мільярдних платежів на розробки програм польотів до Місяця, Марса та інших місій у космосі.

Про це йдеться в тексті 160-сторінкового документа, - пише Укрінформ

"Бюджет підтримує інноваційну та стабільну програму досліджень разом з комерційними й міжнародними партнерами для того, щоб забезпечити повернення людей на Місяць з перспективами довготривалих досліджень та освоєння з подальшими місіями людей на Марс та на інших напрямах", - зазначається в документі.

Пропозиція забезпечує $2,2 млрд на планетарні дослідження й надає підтримку конкурентним науковим місіям, у тому числі щодо запуску наступного марсоходу. Крім того, передбачається фінансування в розмірі $50 млн для вивчення можливостей отримання геологічних зразків з Марса, "що вже давно є одним із найбільш пріоритетних наукових цілей та ключем до майбутнього вивчення Марса".

Крім того зазначається, що в бюджеті передбачено фінансування на програму захисту планети в розмірі $150 млн, що допоможе захистити Землю від потенційно небезпечних астероїдів.

Загалом же, бюджетна пропозиція президента передбачає виділення NASA $19,6 млрд наступного року, що більше на $500 млн ніж у 2018-му фінансовому році, однак менше на $61 ніж у 2017-му. Крім того, бюджет пропонує скоротити пряме державне фінансування Уряду США на МКС до 2025 року та передбачає виділення $150 для заохочення комерційної складової у можливостях NASA.

Нагадаємо, 6 лютого приватна космічна компанія SpaceX запустила надважку ракету-носій Falcon Heavy зі стартової платформи у штаті Флорида до орбіти Марса. За допомогою неї в космос був запущений старий автомобіль Tesla Ілона Маска. Запуск відкладали майже 5 років, а за його трансляцією стежили більше двох мільйонів людей. Очікується, що Tesla Roadster вийде на еліптичну орбіту, яка простягається від Сонця до Марса. При цьому на самому Марсі електрокар не опиниться.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація