Зашморг на шиї Кремля. Оприлюднені висновки слідчих боляче б'ють по режиму Путіна

Зашморг на шиї Кремля. Оприлюднені висновки слідчих боляче б'ють по режиму Путіна

Фото: Reuters

Родичі загиблих прагнуть покарати Росію.

Росія винна в загибелі в небі над Донбасом майже 300 мирних європейців, офіційно повідомили Нідерланди і Австралія. Міжнародна слідча група чотири роки крихта за крихтою ретельно збирала докази. Цього тижня фахівці показали світові таке, до чого не готові були і в Кремлі. Путін, дізнавшись про цей очевидний компромат, заявив, що коментувати не готовий, бо все ще треба вивчити.

Як зазначається у сюжеті ТСН.Тиждень, наступне завдання слідчих - з’ясувати мотиви Кремля і довести вже у Гаазькому трибуналі, що трагедія над Донбасом була не випадковістю, а - терактом. У тому, що Москва цілила у пасажирський лайнер свідомо - в Києва сумнівів не мають. Українські юристи вже підготували відповідний позов до міжнародного суду. "Вони сиділи в літаку як раз там, куди прилетіла ракета. Я думаю, що вони десь у шматках», - із уривку з інтерв’ю мами загиблого голландця Брайса Фредрікса, яке вдалося взяти три роки тому. 

Сілен повернули сина лише одною ногою: "Раптом дзвонить сімейний адвокат, каже: "Є новина". Це кодове слово, про яке ми домовилися. Каже: знайшли праву ногу Брайса. Сильно обгоріла нога, на фото не впізнати. Це новий шок. Чи маємо ми радіти з цього? Чи це те, чого я чекала? Я не знаю... Його права нога, його футбольна нога...".

Хто винний за загублені життя та несамовитий біль рідних – міжнародне слідство шукало майже чотири роки. Москва усіляко замітала сліди та недогледіла. Міжнародні слідчі увесь цей час докази добре ховали й вивчали. 

Частина ракети, випущеної із ЗРК "Бук", перервала рейс МН17 та обірвала життя 298 людей. Її знайшли на території, підконтрольній українським військам. Про її існування Кремль не здогадувався. Слідчій групі ж вдалося простежити шлях як ракета потрапила до України та як згодом Москва намагалася свій "Бук" сховати.

Відтепер достеменно відомо, що ракета перебувала на балансі збройних сил Росії та належала 53 курській бригаді протиповітряної оборони. На оболонці збереглися серійний номер типу ракетного двигуна, рік виготовлення, а також код виробника–підприємства з Московської області.

"Як ми знаємо, це була ракета "Бук" серії 9M38. Її фрагменти  знайшли в уламках літака, тілах жертв та на місці катастрофи. Їх детально дослідили криміналісти, перевірили наявність вибухових речовин, хімічний склад металу та провели аналіз фарби. Крім того, всі знайдені уламки візуально зіставили з еталонним матеріалом різних ракет "Бук", - додав Дженніфер Герст, командувач федеральної поліції Австралії.

Одразу за цим звітом другого удару Кремлю завдає група незалежних розслідувачів Bellingcat. Запис розмови чоловіка, який допомагав бойовикам та відповідав за доставку російського "Бука" на Донбас, оприлюднили слідчі. Спеціалістам вдалося його ідентифікувати, використовуючи винятково відкриті джерела. Належить голос так званому "Оріону", співробітнику російського ГРУ. Справжнє ім’я - Олег Іванніков. Наприкінці 1980-х вчився у Київському вищому військово-авіаційному інженерному училищі. Його товариш по службі Віктор Секістов каже, що добре пам’ятає любов Іваннікова до бодібілдінгу. Його напрочуд тонкий, майже жіночий голос, за що тоді над хлопцем часто кепкували, його видав. До війни на Донбасі Іванніков прислуговував кремлівському режиму в окупованій Південній Осетії. Там під іменем Андрія Івановича Лаптєва займав посаду міністра оборони. Й попри високу посаду йому завжди вдавалося залишатися в тіні камер. Його важко знайти на фото та відео тогочасних урядових зібрань. Вже згодом Лаптєв-Іванніков взявся координувати луганських сепаратистів та керував приватною військовою групою "Вагнера". Зараз начебто воює у Сирії.

Нові розслідувальні дані затягнули зашморг на шиї Кремля. Москва усіляками відмазками та брехнями намагається його послабити. Володимир Путін намагається перевести стрілки на Київ. Мовляв, саме Україна порушила міжнародні правила та не закрила повітряний простір над територію бойових дій. Та список підозрюваних зменшується. Й тут Путіну вже не вдасться викрутитися.

"Було сто осіб, які розглядалися Міжнародною слідчою групою в рамках розслідування цього кримінального провадження.

Сьогодні цей список скоротився до менш ніж 20 осіб. Але з метою захисту як свідків, так і інтересів слідства, ми не називаємо ні кількості, ні хто саме ці люди", - заявив Дмитро Сторожук, перший заступник генпрокурора України.

Свідків й справді слідству доведеться берегти як зіницю ока. Москва вже має добрий досвід як хімотрутою, імітацією самогубств чи начебто природньою смертю від серцевого нападу усувати, як вона каже, зрадників. Й без сумніву, спробує це зробити й цього разу. Депутатка Європейського парламенту Ребека Гармс певна: те, що Росія заважає проведенню слідства – провокація, й запевняє, усім, хто може поділитися важливою інформацією, запропонована програма захисту свідків.

Передати справу до міжнародного трибуналу готові Нідерланди та Австралія. Сполучені Штати, НАТО та Євросоюз закликають Росію взяти на себе відповідальність. За два тижні позов до Міжнародного суду ООН щодо порушень Москвою міжнародних договорів про безпеку польотів та боротьбу із фінансуванням тероризму подасть Україна. А от Європейський суд з прав людини вже розглядає скарги на мільйони доларів від родичів загиблих.

Дон Шахідан Кассім, родич загиблої стюардеси: "Ми хочемо правосуддя. 17 липня буде рівно чотири роки. Сподіваємося, уряди зможуть застосувати заходів проти Росії. Не знаю, цього року, наступного чи за п’ять років світ таки зможе поставити Росію перед судом».

Заперечити свою причетність до трагедії – Москві вже точно не вдасться. Тепер лише питання у мотиві злочину. Його можуть кваліфікувати як просту випадковість у зоні бойових дій. Або ж як теракт: а це зовсім інша міра відповідальності. Теракт означає, що Росія спеціально могла поцілити у пасажирський лайнер, аби  потім звинуватити Україну й мати привід для повномасштабного вторгнення. Відповідати в такому випадку доведеться саме Путіну. Строку давності у цій справі не буде. 

Мар’яна Зінковська

Міжнародна слідча група знайшла доказ причетності Росії до катастрофи "Боїнга МН17"

Міжнародна слідча група знайшла доказ причетності Росії до катастрофи "Боїнга МН17"

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Доповідь щодо MH17: оголошено імена підозрюваних
Наступна публікація