Арешт Ассанжа: Еквадор відібрав у нього громадянство, а США оприлюднили офіційні звинувачення

Арешт Ассанжа: Еквадор відібрав у нього громадянство, а США оприлюднили офіційні звинувачення

Фото: Associated Press

Еквадор закидає йому спробу дестабілізувати країну.

Засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа, який 7 років переховувався у посольстві Еквадору в Лондоні, затримали зокрема за запитом США.

Про це його адвокат повідомила у Twitter.

"Щойно підтверджено: Ассанжа затримали не лише через порушення умов запобіжного заходу, але й у зв’язку з запитом США на екстрадицію", - написала вона.

Окрім цього, Еквадор звинуватив WikiLeaks та двох російських хакерів у спробі дестабілізувати їхню країну. Країна позбавила Ассанжа громадянства, передає Associated Press.

Своєю чергою Міністерство юстиції США звинуватило засновника Ассанжа в змові з Челсі Меннінг з метою злому секретного урядового комп'ютера. Меннінг раніше була заарештована і звинувачена у витоці інформації з дипломатичним листуванням США, яке потрапила до WikiLeaks.

Раніше повідомлялося, що 11 квітня британські правоохоронці заарештували засновника сервісу WikiLeaks Джуліана Ассанжа одразу після того, як Еквадор після 7 років скасував рішення про надання йому політичного притулку. 

Нагадаємо, Ассанж перебував  у посольстві Еквадору від 2012 року. Перед цим британський суд ухвалив рішення про його екстрадицію до Швеції, де Ассанжа звинувачували у злочинах сексуального характеру.  Швеція згодом зняла звинувачення з Джуліана Ассанжа, проте в Британії його все ще вважають винним у порушенні умов умовно-дострокового звільнення.

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж став громадянином Еквадору, не відвідуючи країни

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж став громадянином Еквадору, не відвідуючи країни

Засновник WikiLeaks вважає, що справа проти нього сфабрикована і побоюється, що його екстрадують до США, де йому загрожує довічне ув'язнення за публікацію в WikiLeaks секретних документів американського уряду. Раніше Америка оголосила Ассанжа ворогом держави нарівні з "Аль-Каїдою" і "Талібаном".

Повʼязані теми:

Наступна публікація