Збиття літака МАУ під Тегераном: в Ірані назвали відповідального за авіакатастрофу

Збиття літака МАУ під Тегераном:  в Ірані назвали відповідального за авіакатастрофу

Фото: Associated Press

Оператора ракетної системи звинувачують у відсутності комунікації з командним центром.

Міністерство оборони Ірану вважає відповідальним за збиття українського літака МАУ, який зазнав авіакатастрофи в січні 2020 року під Тегераном, оператора ракетної системи. Він порушив правила дій ведення вогню "без отримання наказу" у відповідних умовах.

Про це заявив у відповіді на запит колишнього іранського парламентаря Махмуда Садекі міністр оборони Ірану Амір Хатамі, повідомляє Radio Farda.

За його словами, оператор ракетної системи звинувачується в тому, що, ймовірно, він не підтримував зв’язок із командним центром, покладаючись на "нечітку інформацію" від Міноборони Ірану, коли вирішив запускати ракети.

Махмуда Садекі уточнив, що надіслав запит міністрові 23 квітня про причини катастрофи українського літака і отримав відповідь 22 травня. Ще 4 квітня іранські військові посадовці зазначали, що у справі про збиття українського авіалайнера затримана одна особа, що перебуває під слідством.

Нагадаємо, вранці 8 січня у столиці Ірану Тегерані розбився український пасажирський літак авіакомпанії МАУ, який виконував рейс "Тегеран-Київ". На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, ніхто не вижив. Увесь екіпаж, а також два пасажири були громадянами України.

Від самого початку іранці заявили про те, що причиною авіакатастрофи стала технічна несправність літака. Однак вже увечері 9 січня одразу кілька провідних американських видань і телеканалів повідомили про те, що Boeing 737-800 "Міжнародних авіаліній України" був помилково збитий Іраном одразу після зльоту з аеропорту Тегерана. 

Уранці 11 січня Іран офіційно заявив, що ракета "земля-повітря" збила літак МАУ . В офіційній заяві йдеться про те, що трагедія сталася через "людський фактор". Літак помилково сприйняли за ворожий об'єкт після того, як він повернув у бік військового центру Корпусу вартових Ісламської революції. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Авіакатастрофа рейсу PS752 під Тегераном
Наступна публікація