Українка здійснює "американську мрію": як уродженка містечка Носівка потрапила до Конгресу США

Українка здійснює "американську мрію": як уродженка містечка Носівка потрапила до Конгресу США

Фото: Вікторія Спартц Facebook

Вікторія Спартц є першою емігранткою з сучасної України, яку обрали до нижньої палати Конгресу.

42-річна уродженка України Вікторія Спартц перемогла на виборах до Палати представників Конгресу США від штату Індіана. Вона республіканка, успішна бізнес-вумен, сенаторка штату, матір двох доньок. Та про своє коріння Вікторія не забуває, щороку приїздить на батьківщину і наголошує, що саме досвід життя в Україні допоміг сформувати її політичні погляди.

ТСН.ua розповідає, як етнічній українці вдалося потрапити до Конгресу і як втілювалася її американська мрія.

Вивчилася в Україні і переїхала до США

Вікторія Спартц народилася у місті Носівка Чернігівської області в сім'ї інженерів. Вона закінчила Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана. Там отримала ступінь бакалавра міжнародної економіки та MBA. Потім поїхала до Польщі на практику, а коли поверталася, познайомилася у потязі зі своїм майбутнім чоловіком-американцем Джейсоном. У 22 роки Вікторія вже переїхала до США і вийшла заміж за свого обранця. Нині подружжя виховує двох доньок – 13-річну Анну-Ліліану і 12-річну Вікторію-Інгрід.

Вікторія Спартц з чоловіком і доньками / Фото: Вікторія Спартц Facebook

В США Спартц також здобула ступінь магістра з професійної бухгалтерії в бізнес-школі Індіанського Університету (Indiana Universty Kelly School of Business), де потім лишилася викладати. Також вона пройшла вищу освітню програму Гарвардської бізнес-школи з питань охорони здоров’я. 

Кар'єра

У Сполучених Штатах українка працювала в Університеті Індіани, фінансовою директоркою Генеральної прокуратури штату. Має і власний бізнес в галузі фінансових консультацій, фермерському господарстві та нерухомості.

2017 року Спартц виборола місце сенаторки в Конгресі штату Індіана. Вона пропрацювала в комітетах з питань освіти, пенсії, екології, страхування та фінансових установ, а також головою Підкомітету з питань аудиту та фінансової звітності.

2020 року політикиня вирішила піти далі та балотуватися вже до Конгресу США - а саме до його нижньої палати від Індіани. Так, вона отримала 50% голосів, обігнавши свою суперницю-демократку Крістіну Гейл, яку підтримали 45,9% виборців. Конгресвумен почне виконувати свої обов'язки у Палаті представників від січня 2021 року.

Фото: Вікторія Спартц Facebook

"Ми це зробили! Ми виграли 5-й округ до Конгресу від штату Індіана, і я ніколи б не досягла цього без вас! Я хочу подякувати своєму чоловікові Джейсону, дочкам, родині, друзям та всім вам, хто підтримав нашу кампанію та проголосував за мене, – написала вона у Facebook.

Бореться з соціалізмом та пригадує важкі часи в Україні

У своєму штаті політикиня бореться проти соціалізму, темні сторони якого, як каже відчула, зростаючи в тодішній радянській Україні.

В одній з основних рекламних кампаній під назвою "Зупиніть соціалізм" Спартц дивиться на відео з червоними прапорами із зображенням Леніна та довгими чергами з людей, які стоять за продуктами, а закадровий голос каже: "Народжена в Радянському Союзі Вікторія Спартц знає страждання соціалізму". 

У розмові з виданням Indystar жінка пригадала розповідь про своїх родичів, які в радянські часи були змушені залишити власне господарство та працювати в колгоспі, потерпаючи від голоду.

"Цей досвід сформував її консервативну політичну філософію: обмежена влада завжди краще, а фінансові та медичні рішення повинні ухвалювати люди на вільному ринку, а не бюрократи та лобісти", йдеться на її сайті. 

Спартц бореться за реформування охорони здоров’я, покращення результатів освіти, аудит виборів, захист Другої поправки та права приватної власності. В американській пресі зазначають, що саме такі погляди допомогли їй перемогти. 

Американська мрія

На персональному сайті Вікторії Спартц її життєвий шлях порівнюють з втіленням американської мрії. "Народилася за кордоном, 20 років тому переїхала до Сполучених Штатів після знайомства у потязі в Європі зі своїм майбутнім чоловіком - корінним жителем штату Індіана. Стала громадянкою США, пройшовши шлях від касирки в банку до дипломованої бухгалтерки, фінансової директорки та успішної бізнес-вумен". 

Місцеві видання пишуть про українку так: "У неї сильний акцент, але ще сильніша її пристрасть до американської політики". Втім конгресвумен пам'ятає про Україну і щороку на кілька днів приїжджає провідати маму у Чернігові та бабусю з дідусем в Носівці.

Підтримати Вікторію Спартц на цьогорічних виборах у США закликав навіть чинний президент Дональд Трамп. "Голосуйте за Вікторію Спартц. Вона чудова людина, бізнес-вумен, фермерка і дійсно неймовірна сенаторка. Вона боротиметься за скорочення ваших податків, створення нових робочих місць, відстоюватиме права фермерів Індіани і підтримуватиме правопорядок", - заявив він. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація