Земля безсмертних. Як мешканцям японського острова вдається дожити до 100  років

Секрет довголіття окінавців полягає не лише у правильній дієті.

Дожити до ста років вдається не кожному. Проте, у Японії це явище не є чимось феноменальним. Середня тривалість життя у країні є досить високою і становить 85 років.

А на одному з японських островів, Окінаві, навіть живуть понад 400 довгожителів, яким вдалося перетнути столітній рубіж. Попри свій похилий вік, вони цілком здатні самостійно про себе потурбуватися та ведуть активний спосіб життя.

Здоров’ям та довголіттям мешканці Окінави завдячують двом складникам, серед яких - особливе ставлення до життя та правильна збалансована дієта.

Земля безсмертних

Японія вважається однією з найздоровіших країн у світі. За показником середньої тривалості життя вона посідає друге місце у топі, поступаючись лише Монако.

Проте абсолютним лідером за кількістю довгожителів є острів Окінава, розташований на відстані 640 кілометрів на південний захід від материкової Японії. Його назва перекладається як "мотузка у відкритому морі" – по обидва боки продовгуватий острів омивається водою: на сході Тихим океаном, а на Заході – Східнокитайським морем.

Однак відомий острів і під іншою назвою - "Земля безсмертних". Адже саме тут мешкають понад 400 довгожителів, яким виповнилося понад 100 років.

Феномен здоров’я мешканців острова почали досліджувати 1976 року. Відтоді Міністерство охорони здоров’я Японії зібрало дані понад 900 довгожителів й продовжує це робити і донині.

Виявилося, що порівняно з довгожителями інших країн, окінавські виявляють ліпші когнітивні здібності, перебувають у кращій фізичній формі, ліпше розуміють мову та вдаються до самовираження.

Вони менше, ніж їхні однолітки у США, страждають на серцево-судинні недуги, певні види онкологічних захворювань, атрофічного гастриту та захворювання нирок. А їхні кістки є міцнішими, ніж у їхніх однолітків у всьому світі.

Серед мешканців Окінави також не зафіксовано випадків хвороби Альцгеймера та інших нейродегенеративних розладів. 

Секрет довголіття

На думку самих окінавців, вони завдячують своїм довголіттям двом чинникам, що японською звучать як "ікігай" (ikigai) та "моай" (moai).

"Ікігай" у вільному перекладі означає "почуття мети у житті". Якщо зобразити його у вигляді діаграми Венна, то це буде точкою, у якій перетинаються відповіді на запитання: Чим ви полюбляєте займатися? Що вам добре вдається? За ви можете отримувати гроші? Що зараз потрібно світові?

Інакше кажучи, це мотивація, або те, що змушує людину щодня вставати з ліжка. Вона є індивідуальною для кожної людин. Це може бути як вірність своїм друзям, приготування їжі, наукова діяльність і письменництво, так і боротьба з кліматичними змінами, допомога сусідам тощо.

острів окінава інфографіка
tsn.ua

Коли людина знаходить свій "ікігай", вона присвячує йому усе своє життя. Якщо у США люди йдуть на пенсію у віці близько 65 років і перестають працювати, то у японців не існує навіть такого поняття як "пенсія". Вони постійно займаються улюбленою справою.

Натомість "моай" означає спільноту однодумців, які допомагають втілювати у життя "ікігай" та доглядають одне за одним.

Відомо також, що люди похилого віку на острові Окінава ведуть активний спосіб життя. Вони проводять в середньому 9-12 годин щодня просто неба – займаються фермерством, орють землю, самостійно видираються на дерева, щоб зняти з них плоди, тренують у парку майстерність у мистецтві боротьби Тайцзицюань (один з видів ушу), їздять на мотоциклах та грають у спортивні ігри.

Чим харчуються мешканці острова

Невід'ємним складником довголіття мешканців Окінави є й їхнє харчування. У японській мові існує вислів hara hachi bu. Він означає "припиняй їсти тоді, коли на 80% ситий". Завдяки цій практиці середня кількість калорій, яку за день споживають японці, становить лише 1900, тоді як у мешканець США з'їдає щонайменше 2500.  

Справа у тому, що людина відчуває, що наїлася, лише через 20 хвилин після приймання їжі, тому може випадково з’їсти ще кілька сотень зайвих калорій.

І хоча у науковій спільноті давно панує думка, що споживання меншої кількості їжі веде до довголіття, важливим також є те, з чого складається раціон.

Крейг Вілкокс, автор книжки "Програма Окінава", зазначає, що мешканці острова зазвичай вживають сім різних фруктів та овочів та до 18 різноманітних продуктів за добу. А загалом їхній раціон складається з понад 200 продуктів.

Окінавська дієта також має надзвичайно низький вміст жирів, багато вуглеводів та на 96 % складається з рослин. Основні продукти, які до неї входять, це риба, соя, зелені овочі, батат, свинина, морські водорості, гойя (гірка зелена диня) та помідори. З напоїв мешканці острова полюбляють несолодкий зелений чай.

Примітно, що усі ці продукти є багатими на фітонутрієнти. Більшість з них також містять антиоксиданти та флавоноїди, що запобігають хронічним захворюванням шляхом нейтралізації вільних радикалів.

Основним джерелом вуглеводів для окінавців є батат (солодка картопля).Він містить велику кількість харчових волокон, природних цукрів та вітамінів, і є багатим на бета-каротин, що запобігає впливу вільних радикалів.

Цікаво, що на материковій Японії більш популярним є рис. Натомість, батат там вважається їжею для бідних, хоча фактично є значно кориснішим та дешевшим. У середньому мешканці Окінави споживають на 80% менше солі, ніж їхні співвітчизники. Вони також їдять значно менше м’яса та зернових виробів.

Неминучі зміни

Попри таку дещо ідеалістичну картину, вчені зазначають, що майбутні покоління мешканців Окінави можуть не поділяти довголіття своїх батьків, бабусь та дідусів.

На культуру японців починає усе більше впливати культура Заходу. Через це дієта молодих острів’ян стає більш багатою на протеїн та насичені жирні кислоти. Натомість риби та сої у їхньому раціоні стає менше, а м’яса та фастфуду більше.

Зміни вже позначилися на тих мешканцях острова, що народилися після Другої світової війни – вони мають значно більше проблем зі здоров’ям, ніж попереднє покоління. Людей похилого віку в Окінаві дуже шанують, проте тих, хто доживає до ста, поступово стає все менше.

ВідеоЯк харчуватися, аби уникнути ожиріння та серцево-судинних захворювань

Забагато солі, нестача фруктів та цільнозернових злаків - таке харчування призводить до ожиріння та серцево-судинних захворювань. Україна потрапила у топ-10 країн з найвищим рівнем смертності через неправильне харчування. Що їсти і коли, аби бути здоровими - у сюжеті.  

Як харчуватися, аби уникнути ожиріння та серцево-судинних захворювань

ВідеоНауковці вираховували, що і скільки треба їсти, аби врятувати планету

37 науковців з 16 країн світу вираховували, що і скільки треба їсти, аби врятувати планету і 11 мільйонів дорослих, які помирають від хронічних хвороб на рік. Те, як зараз харчується людство, приносить більше шкоди ніж вживання алкоголю, наркотиків і тютюну разом узятих. 

Науковці вираховували, що і скільки треба їсти, аби врятувати планету

Залиште свій коментар