Жіноче обрізання. 200 млн дівчат від Америки до Африки скалічені жахливою традицією – ООН

Жіноче обрізання. 200 млн дівчат від Америки до Африки скалічені жахливою традицією – ООН

Акція проти жіночого обрізання (FGM) у Британії / Фото: Associated Press

Каліцтво статевих органів призводить до серйозних проблем зі здоров'ям, зокрема - психічних.

Близько 200 млн дівчат і жінок, що нині живуть на Землі, зазнали надзвичайно болісної процедури жіночого обрізання.

Про це свідчать дані ООН, передає ВВС.

Більшість жінок, які пережили цю моторошну операцію, живуть у країнах Африки і Близького Сходу, втім є дані про випадки жіночого обрізання в країнах Азії і Латинської Америки. Серед іншого такі операції проводилися в Західній Європі, Північній Америці, Австралії та Нової Зеландії, заявляють в ООН.

Майже всі ці випадки пов'язані з життям закритих етнічних груп і громад іммігрантів з країн Африки. За даними ООН, навіть в Іспанії в зоні ризику знаходяться 18 тисяч дівчаток – переважно з сімей іммігрантів.

Зелений – жіноче обрізання фактично не практикується Світло-зелений – практикується нечасто лише в невеликих етнічних групах або у мігрантів Жовтий – 11-25% жінок покалічені жіночим обрізанням Помаранчевий – 26-50% жінок покалічені жіночим обрізанням Червоний – понад половини жінок покалічені жіночим обрізанням Сірий – немає даних / Фото: The WomanStats Project

В ООН закликають покласти край цій практиці – 6 лютого оголошено днем ​​нетерпимості до жіночого обрізання.

Жіночим обрізанням називають проведене без медичних показань часткове або повне видалення зовнішніх жіночих геніталій.

У світовому медичному і правозахисному спільнотах термін "жіноче обрізання" не використовується c 1980-х років. Зазвичай цю операцію називають "нанесенням каліцтв жіночим геніталіям" і "каліцтвом на жіночих статевих органах".

Існують чотири типи жіночого обрізання. І тип – клітородектомія, що передбачає повне або часткове видалення клітора. ІІ тип – видалення клітора і малих статевих губ. ІІІ тип інфібуляція – операція, під час якої відрізаються або малі статеві губи, або великі, потім плоть зшивається, таким чином закривається клітор, отвір уретри і вхід у піхву. Залишається тільки невеликий отвір для сечовипускання. IV тип - у цій групі об'єднуються всі інші практики, що калічать: проколювання, вишкрібання і припікання клітора або області геніталій.

Фото: EndFGM

Найчастіше приводом для проведення операції є соціальні норми, релігійні переконання, неправильні уявлення про гігієну. Це також вважається одним із способів зберегти незайманість і умовою для укладення шлюбу в деяких культурах. Іноді жіноче обрізання стає своєрідним обрядом ініціації – вступом у доросле життя.

Часто жінкам проводять цю операцію проти їхньої волі. Жіноче обрізання може стати причиною серйозних проблем зі здоров'ям, зокрема психічних проблем. Також каліцтво жіночих геніталій призводить до порушень менструального циклу, захворювань сечового міхура, високої схильності до рецидивів інфекцій, а також неможливості народити природнім шляхом – лише за допомогою кесаревого розтину.

Нагадаємо, у 2016-му російський муфтій виступив з вимогою обрізати всіх жінок. За його словами, необхідно знизити сексуальність жінок, "аби розпусти не було". Заява прозвучала незабаром після публікації доповіді "Правової ініціативи", присвяченої цій процедурі; правозахисники наголошували, що ця практика застосовується і в Росії, зокрема в деяких районах Дагестану. Згодом муфтій заявив, що пожартував і його неправильно зрозуміли.

Повʼязані теми:

Наступна публікація