Життя мігрантів у Польщі. Українці відкривають бізнес і "завойовують" прихильність поляків

Життя мігрантів у Польщі. Українці відкривають бізнес і "завойовують" прихильність поляків

Фото: Reuters

Кілька мільйонів українців змогли знайти своє місце у сусідній державі попри політику.

Цього тижня пожежу, що розгорілась у відносинах України і Польщі на історичному ґрунті, гасили представники президентів обох країн. Консультаційний комітет домовився поновити ексгумацію похованих в Україні поляків. Далі з цього приводу мали спілкуватись ще віце-прем’єр-міністри, а в грудні буде зустріч президентів під час візиту Анджея Дуди до Харкова. Сварка двох сусідів навколо пам’ятників і різного прочитання історії - невигідна нікому, крім третьої сторони, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.

Поки в президентських адміністраціях домовляються - урядовий чорний список діє. Польські прикордонники не пустили в країну Святослава Шеремета, секретаря Державної комісії в справах увічнення пам'яті учасників Антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій. Він їхав до Польщі, щоб ушанувати пам'ять вояків армії УНР та Української галицької армії. МЗС терміново викликало польського посла для пояснень, тому міждержавний скандал триває.

При цьому на людському рівні склалась інша ситуація. Українці працюють майже в кожній другій великій польській фірмі, у кожній п’ятій середній та в кожній десятій малій, порахували в польській агенції з працевлаштування Personnel Service. У Вроцлаві взагалі офіційно кожній десятий житель - українець. До Польщі їде вчитись українська молодь, дорослі українці заробляти гроші в польських фірмах і відкривати бізнес.

Маріуполець Євген Одинцов і його супи – це про те, як українці впроваджують нові тренди в Польщі. Супи в їстівних корисних стаканах, які випікають із борошна, олії, льону, кунжуту і приправ, так полюбилися полякам, що Євген за рік відкрив другий ресторан у Варшаві і у Вроцлаві. А ще до нього їдуть українці з Норвегії та Словаччини за досвідом і франшизою.

Чоловік продовжує освоювати ведення бізнесу по-польськи. «Як система, яка тут побудована, складна. Але, якщо ти граєш за правилами, у тебе все буде добре. Якщо ти порушуєш, то отримаєш великий штраф і більше не захочеш цього робити. За півтора року існування фірми я не мав ситуацій, коли хтось би просив хабаря або натякав на нього», - стверджує підприємець.

Нещодавно до Євгена прийшли з компанії великого мобільного оператора і запропонували рекламуватися в його кафе. «Вони придумали новий пакет послуг для українців, щоб дешевше дзвонити в Україну», - розповів Одинцов.

Польські компанії второпали що Євген та за різними даними 2-3 млн українців, які нині живуть у Польщі – це величезні гроші. Польські банки розпочали змагання за українського клієнта - пропонують відкриття рахунків навіть тим, у кого з документів тільки паспорт із відсутністю оплати за рахунок, платіжну карту із дешевими переказами за кордон. Інформацію про все це можна отримати в сімох польських банках українською.

Одна з мереж приватних польських лікарень приймає безкоштовно українців, які працюють легально і мають державні страховки.

«Це мило й симпатично, що в мене є напис українською. Інколи заглядають і кажуть, що у мене тут українською. Мені приятель зробив цей напис, бо я не знаю української. А тут два будівництва, де працюють українці, студенти вчаться і багато українців живуть», - розповів власник магазину Пьотр Димель.

Своєю чергою, Роман Пінчук збільшив кількість клієнтів у власниці барбер-шопу, де працює тим, що обслуговує українською. На українців розраховують і польські ріелтори. Наші виразно обійшли німців та британців у купівлі нерухомості над Віслою - придбали 4,5 тисяч помешкань торік. Ріелтори навіть кажуть, що упродовж попередніх трьох років Польща б'є рекорди щодо кількості проданого житла, а завдяки українцям ціни на оренду і продаж не просто тримаються, а весь час ідуть угору. Про це та інше з життя українців у Польщі нині ще можна й дізнатися в польському телевізорі.

Останнім часом головна тема - історичні українсько-польські питання. Проте як тільки мова заходить про бізнес, чи послуги тональність різко змінюється й українці одразу ж перетворюються на бажану робочу силу і бажаних клієнтів клубів та ресторанів. Магазин із патріотичною назвою «Україночка» у великому портовому місті на західному Помор’ї відкрила Ірина – це вже другий її магазин з українською смакотою. Спочатку вона сама часто закуповувалася в Україні для себе.

Українців у Польщі вже звикли і сприймають їх уже не просто як сусідів з іншої країни, а часто з квартири поруч. Попри антиукраїнські заяви деяких політиків таке сусідство їх не бентежить - вони бачать зиски.

Маргарита Ситник

Робоча сила та вигідні клієнти: Польща дедалі більше уваги приділяє життю української громади

Робоча сила та вигідні клієнти: Польща дедалі більше уваги приділяє життю української громади

Повʼязані теми:

Наступна публікація