Журналісти дізналися нові деталі про зв'язки Путіна з кримінальним авторитетом з Петербурга

Журналісти дізналися нові деталі про зв'язки Путіна з кримінальним авторитетом з Петербурга

Фото: Getty Images

Ілля Трабер – єдиний із кримінальних авторитетів, знайомство з якими визнавав Путін.

Журналісти підготували розслідування, в якому розповіли, як наближені російського президента Володимира Путіна і він сам вели справи, мали бізнес або просто зустрічалися з петербуржцем Іллею Трабером, якого Іспанія розшукує за відмивання грошей, причетність до "тамбовського" злочинного угруповання. Розслідування опубліковано на сайті "Дождя".

Зазначають, що Ілля Трабер – єдиний із живих так званих кримінальних авторитетів (так його називає іспанська прокуратура, що розслідує справу "російської мафії"), знайомство з яким визнавав президент. Офіційно також згадувався тренер із самбо Леонід Усвяцов – Льоня-спортсмен або Леонід Іонович, як називає його сам Путін в книзі від "Першої особи", –але той був застрелений 1994 року.

Через свого прес-секретаря Дмитра Пєскова Путін підтверджував знайомство з Трабером у парі з ще одним авторитетним підприємцем Дмитром Скігіним. Він помер від раку в Ніцці 2003 року.

"Скигін і Трабер свого часу працювали в Санкт-Петербурзі над проектом з будівництва нафтоналивного терміналу, в зв'язку з чим неодноразово офіційно зверталися до керівництва мерії Санкт-Петербурга", – коментував Пєсков обставини знайомства Путіна з Трабером "Новій газети".

"Петербурзький нафтовий термінал" став першим дійсно серйозним бізнесом Трабера", – зазначають журналісти. Утім, "звертатися щодо тих чи інших питань" до держави він звик ще від часів знаменитого "Антиквару" – розділивши долю у своєму антикварному салоні з місцевою владою (формально частка була оформлена на дружину Трабера), він отримав і монополію на торгівлю антикваріатом в Петербурзі, і нерухомість в центрі міста.

"Антиквар" користувався прихильністю подружжя тодішнього мера Петербурга Анатолія Собчака, під чиїм керівництвом працював Путін. Людмила Нарусова, вдова Собчака, нерідко відвідувала салон авторитета Трабера. Це був найкращий магазин антикваріату в місті, розповіла Нарусова. Крім того, за її словами,Трабер на її прохання перерахував значну суму грошей на відкриття першого в СРСР хоспісу.

Після нетривалого зникнення з екранів, Путін з'явився на публіці в окупованому Криму

Після нетривалого зникнення з екранів, Путін з'явився на публіці в окупованому Криму

У день інавгурації Собчака Трабер на знак вдячності вручив йому бронзовий бюст Катерини Великої.

"Антикваріат – це той вид бізнесу, в якому повинно бути злиття державної влади і грошей чесних бізнесменів. Система проста – ми створюємо спільне підприємство з містом. 33% в ньому належить мерії, залишилися 67% мені і моїм співробітникам на життя вистачить", – це цитата Трабера з панегірика на його честь, що вийшов в газеті "Коммерсант" 1995 року (ця стаття не має авторства).

На той час Трабер втратив своє особливе становище на ринку антикваріату в Петербурзі: в місті налічувалося кілька десятків антикварних магазинів, Трабера це злило, і він вирішив відійти від справ: "Боротися з вітряними млинами марно". А ще через рік Анатолій Собчак програв вибори і колишній віце-мер Володимир Путін поїхав до Москви. Від цього, зокрема, залежала і кар'єра Трабера. 

Нагадаємо, дочка ректора Гірничого університету, де Володимир Путін захищав свою дисертацію, Ольга Литвиненко подала заяву на вступ до опозиційного в РФ руху "Відкрита Росія" Михайла Ходорковського.

Повʼязані теми:

Наступна публікація