Журналісти дізналися, що відомо про страчених бойовиками "ІД" росіян та як це пов’язано з "кухарем Путіна"

Журналісти дізналися, що відомо про страчених бойовиками "ІД" росіян та як це пов’язано з "кухарем Путіна"

Фото: Радіо Свобода

Перше відрядження Цуркану до Сирії відбулося ще у вересні 2013 року.

Двоє російських солдатів, яких у Сирії стратили бойовики «ІДІЛ», були контрактниками приватної військової компанії, відомої як «ПВК Вагнера».

Зокрема, про 38-річного Романа Заболотного, уродженця Ростовської області, відомо, що до Сирії він прибув у травні, після двох місяців підготовки на базі поблизу хутора Молькіне Краснодарського краю, пише «Новая газета».

39-річний Григорій Цуркану, уродженець Підмосков’я, контрактник-ветеран. Його перше відрядження до Сирії відбулося ще у вересні 2013 року.

Журналісти дізналися, як Цуркану потрапив до Сирії. У Москві за адресою Потапівський провулок, будинок 5, розташовувався офіс приватної військової компанії Moran Security Group, яка займалася підбором кадрів, організацією їхніх тренувань та охороною морських суден в піратонебезпечних районах Світового океану. Саме сюди 2013 року приїхав Цуркану, який дізнався про набір охоронців для супроводу морських суден.

Росіяни вбили майже 40 мирних жителів у Сирії

Росіяни вбили майже 40 мирних жителів у Сирії

Однак влітку 2013 року Moran Security Group отримала пропозицію від міністерства нафти і мінеральних ресурсів Сирії набрати, навчити і спрямувати з Сирії «фахівців» з охорони об’єктів видобутку, транспортування і переробки нафти. Кілька менеджерів Moran Security Group зареєстрували в Гонконгу компанію Slavonic Corps Limited («Слов’янський корпус»), і вже ця компанія, хоча і в офісі Moran Security Group, рекрутувала 267 добровольців за контрактом з міністерством нафти і мінеральних ресурсів Сирії. Серед перших добровольців був і Григорій Цуркану, і  майбутній командир «ПВК Вагнера» - Дмитро Уткін.

До слова, Уткіна на роботу взяли одразу, без випробувального відбору, і одразу командиром групи супроводу.  У вересні 2013 року 267 добровольців «Слов'янського корпусу» дісталися до Сирії через ліванський Бейрут. У Латакії їх розмістили у навчальному центрі недалеко від місцевого порту.

Тільки діставшись до Сирії, багато хто дізнався, що перш ніж розпочати охорону «об'єктів видобутку, транспортування і переробки нафти», ці самі об'єкти ще необхідно було відбити у бойовиків. 17 жовтня 2013 року в провінції Хомс, в районі міста Ес-Сахна «Слов’янський корпус» потрапив у засідку. Росіяни розосередилися, зайняли кругову оборону, навіть встигли окопатися і кілька годин відбивалися від лютої атаки кількох тисяч бойовиків.

«Слов’янський корпус» екстрено евакуювали до Росії. Два літаки, що приземлилися у РФ, оточили бійці спецпідрозділу ФСБ «Альфи», всіх контрактників затримали, для двох керівників «Слов’янського корпусу» вояж до Сирії завершився кримінальними справами і вироками з реальними термінами. Решта, серед яких був і Цуркану, відбулися «профілактичними бесідами».

Терористи з "Ісламської держави" заявили, що вбили російського військового у Сирії

Терористи з "Ісламської держави" заявили, що вбили російського військового у Сирії

Станом на 28 вересня «ІДІЛ» розгорнув масштабний контрнаступ, практично одночасно атакувавши блокпости по всій ділянці траси Пальміра - Дейр-ез-Зор. Безпосередньо військовим діям передували переговори лідерів курдських воєнізованих формувань «Пешмерга» з лідерами «Федаїнів Саддама», найбільш професійної та боєздатної частини «ІДІЛ».

За інформацією джерела «Нової газети», переговори минули успішно. Домовилися, що курди на певний час перестануть «турбувати» «ІД», а ті перекинуть сили до Дейр-ез-Зор. Мета - не допустити сирійську урядову армію, посилену «ПВК Вагнера» і групами Сил спецоперацій російської армії, за підтримки авіації ВКС Росії і ВПС Сирії на лівобережжі Євфрату і взяти під контроль нафтові родовища Умар і Танака.

28 вересня мобільні групи федаїнів атакували блокпости на трасі Пальміра - Дейр-ез-Зор. Сирійці стрімко відступили, кинувши «вагнерівців». В результаті стрімкої атаки бойовики захопили кілька населених пунктів уздовж траси, де і потрапили в полон Роман Заболотний і Григорій Цуркану.

У Сирії загинув військовий, який воював на стороні "ДНР"

У Сирії загинув військовий, який воював на стороні "ДНР"

Також повідомляється, що ще в червні з’явилися документи, з яких випливає, що нафтові родовища, контрольовані ІД, після звільнення цих територій від бойовиків будуть освоюватися російським ТОВ «Євро Поліс».

Між ТОВ «Євро Поліс» і міністерством нафти і мінеральних ресурсів Сирії в грудні 2016 року був підписаний меморандум, згідно з яким «Євро Поліс» зобов'язується звільнити захоплені терористами «нафтові і газові родовища, переробні заводи, інші об’єкти нафтогазової інфраструктури», а потім їх охороняти . Сирія зобов’язується розрахуватися з ТОВ «Євро Поліс», перераховуючи компанії чверть доходів зі звільнених родовищ. І крім того, Сирія зобов’язалася окремо оплатити витрати на бойові дії щодо звільнення нафтових і газових родовищ.

ЗМІ з’ясували, що «Євро Поліс» - це компанія, афільована з відомим петербурзьким бізнесменом Євгеном Пригожиним. Джерела, як в Сирії, так і в Міністерстві оборони РФ, стверджують, що командування російського угрупування в Сирії не збиралося форсувати розблокування Дейр-ез-Зора. Таким чином, наразі невідомо, хто пролобіював форсування його розблокування - чи це сирійське військово-політичне керівництво, чи впливові представники російського істеблішменту, - але події почали розвиватися за найбільш кепським для Росії сценарієм. У Сирії загинули генерал-лейтенант Валерій Асапов і полковник Валерій Федянин, а уже вчора, 5 жовтня, з’явилася інформація про страту Заболотного і Цуркану.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Обвал глобального ринку
Наступна публікація