Журналісти назвали особи найманців, які жорстоко вбили та спалили чоловіка у Сирії

Журналісти назвали особи найманців, які жорстоко вбили та спалили чоловіка у Сирії

Журналісти назвали особи найманців, які жорстоко вбили та спалили чоловіка у Сирії

Фото: скриншот з відео

Один із катів воював на боці бойовиків на Донбасі.

Журналісти з'ясували особи п'яти чоловіків, які, ймовірно, причетні до жорстокої розправи над громадянином Сирії, яку зафільмували та виклали в Інтернет.

Про це повідомляє російське видання "Фонтанка".

За даними ЗМІ, одним із них є 34-річний житель Пскова Володимир Б. - колишній контрактник бригади спецназу, де до 2013 року служив Дмитро Уткін з позивним "Вагнер", якого вважають творцем приватної військової компанії. У першій половині 2015 року Володимир, імовірно, вступив до лав ПВК і взяв позивний "Сайга".

Також видання стверджує, що Володимир був у списку пасажирів, зареєстрованих на рейс "Ростов - Дамаск" у січні 2017 року, а повернувся із Сирії він у червні того ж року. Сам чоловік заперечує, що був в Сирії і служив у ПВК "Вагнер", а також запевняє, що не знайомий із Уткіним.

Як зазначається, під час розправи він намагався перебити шийні хребці жертви за допомогою саперної лопатки. На відеозаписах його називають "Вовою", а на правій руці чоловіка видно нашивку з написом "Я просто зроблю тобі дуже, дуже боляче".

Ката, який відрізав сирійцю руки і голову, а після допомагав обливати тіло бензином, "Фонтанка" називає 28-річним уродженцем Таджикистану Джахонгиром із позивним "Памір". За даними видання, він отримав російське громадянство та служив у парашутно-десантному полку, на рахунку бійця щонайменше три відрядження до Сирії в 2017-2018 роках.

Ще один вбивця, який на відеозаписі бив жертву кувалдою, має позивний "Вовк". Ймовірно, це учасник бойових дій на Донбасі Владислав Апостол - уродженець Молдови, громадянин РФ, який помер від отриманих поранень після масованого удару на колону ПВК "Вагнера" у ніч проти 8 лютого 2018 року. 

До того ж журналісти упізнали у четвертому каті 39-річного колишнього військового з Брянська Руслана Ч., який нині займається патріотичним вихованням молоді. Чоловік під час телефонної розмови з виданням заперечив, що був у Сирії 2017 року, і пригрозив, що звернеться до правоохоронних органів після публікації статті. Натомість низка сайтів, які пов’язують із соратником російського президента, "кухарем Путіна" Євгеном Пригожиним, намагалися дискредитувати "Фонтанку", видаючи матеріали видання за фейк.

Нагадаємо, раніше в Інтернеті з'явилися відео, на яких декілька чоловіків із закритими обличчями жорстоко вбивають людину у Сирії. Після цього кати відрізають убитому голову ножем, відрубують лопатою руки, вішають тіло, на якому написали "За ВДВ", за ноги, обливають бензином і спалюють. Усі ці дії супроводжуються схвальними коментарями та жартами.

Журналісти "Нової газети" встановили особу одного з убивць та оприлюднили копію паспорта цього чоловіка. Його звати Станіслав Євгенович, прізвище починається на "Д" (повні дані не називаються - прим.ред.). Як з’ясувалося, чоловік служив у патрульно-постовій службі поліції в Ставропіллі в Росії, а від 2016 року займався розвідкою в Сирії у складі ПВК "Вагнер".

Арабській пресі вдалося також встановити особу загиблого, час і місце страти. Як пише Jesr Press, убитий - Мохаммед Таха Ісмаїл Аль-Абдулла, відомий також як Хаммаді Таха Аль-Бута. Він народився 1986 року в Дейр-ез-Зорі. За даними видання, Хаммаді виїхав з Сирії під час війни, але в липні 2017 повернувся (можливо, в арабській пресі допущена помилка, бо відео з'явилося в мережі наприкінці червня). І його мобілізували в резерв армії Башара Асада. Потім дезертирував, але його зловили. Місце страти Jesr Press ідентифікує як родовище Шаїр у сирійській провінції Хомс.

Повʼязані теми:

Наступна публікація