Журналісти з'ясували справжню користь російських найманців Вагнера у війні в Сирії

Журналісти з'ясували справжню користь російських найманців Вагнера у війні в Сирії

Фото: Associated Press

Нафта і газ стали платою за війну на своїй землі.

У середовищі нафтовиків ніхто не чув про компанії «Велада» і «Меркурій», але в грудні 2019 року сирійський парламент ухвалив закони про укладення з ними договорів на розробку трьох блоків газових і нафтових родовищ, загальною площею не менше 12 тисяч квадратних кілометрів, а запаси газу, за оцінкою сирійської сторони, - три чверті трильйона кубометрів.

Про це пише «Нова газета» і пояснює успіху РФ в нафтогазовому бізнесі.

Компанія «Велада» зі статутним капіталом 10 тисяч рублів заснована в 2015 році Катериною Трофімовою. У липні 2018 року Трофимову в якості єдиного учасника товариства та гендиректора змінила Дар'я Барановська. За даними «СПАРК-Інтерфакс», оплачуваний працівник у компанії всього один. У 2015-2017 роках виручка в бухгалтерських звітах показана нульова, в 2018 році — 3,2 мільйона рублів при підсумковому чистому збитку у 27 тисяч рублів.

"Ніяких публічно доступних контактів «Велади» виявити не вдалося — ні телефону, ні сайту, ні адреси електронної пошти. Яким чином компанія, яка не має жодного досвіду роботи в геологорозвідці і газовидобутку, не має ні співробітників, ні капіталу, примудряється отримати контракт на потенційні 250 мільярдів кубометрів природного газу в немирній Сирії — загадка. Але у загадки є просте рішення, якщо знати, що Катерина Трофімова в період керівництва «Веладой» працювала в якості помічника керівника в іншій фірмі — «Конкорд менеджмент та консалтинг», вітринною компанії Євгена Пригожина", - повідомляє видання.

А от компанія «Меркурій», в 2015-2018 роках щорічно укладав з «Військторгом» контракти вартістю 115-118 мільйонів рублів на забезпечення харчуванням військовослужбовців у санаторіях і на міжнародних заходах Міноборони. "Судячи з рекрутингових сайтів і даними арбітражного виробництва, в управлінні «Меркурія» було понад десяток їдалень на Камчатці: в Петропавловську-Камчатському, Вілючинську, Елизово і Паратунці. За даними «СПАРК», в компанії працювало більше тисячі осіб, а виручка за 2018 рік склала 3,1 мільярда рублів", - пише видання.

Та ось колишній співробітники відділу кадрів на Камчатці запевняють, що «Меркурія» більше немає» і компанія більше жодної діяльності не здійснює.

Зв'язок Пригожина з «Меркурієм» також встановили журналісти. У травні 2016 року на території Юнтоловского заказника, недалеко від резиденції Пригожина в селищі «Новий Версаль», зазнав аварії вертоліт Robinson R-44 бортовий номер RA-06364, пілоти не постраждали. З акта розслідування МАК стало відомо, що вертоліт належав «Меркурію», який поставляв для Міноборони продукти на Камчатку. Журналістам вдалося зв'язатися з одним з пілотів, який розповів, що його завдання «полягала в тому, щоб відвозити Пригожина або його дружину на невеликі відстані в межах Санкт-Петербурга та його околиць».

«Співпраця з компанією «Меркурій» почалося в рамках протоколу міжурядової комісії в Сочі в 2017 році», — наводить РІА Новини слова сирійського міністра Алі Ганема.

Але «Меркурій» одна з численних фірм, за якими проглядається імперія Пригожина, будь то шкільне і армійське харчування, будівництво, видобуток корисних копалин або група Вагнера. Провідну роль у сирійському проекті відіграє компанія «Євро Поліс». У грудні 2016 року під час візиту сирійського міністра Ганема до Москви і зустрічі з міністром енергетики Росії Олександром Новаком були підписані угоди між «Євро Полісом» і підвідомчій Ганему сирійської Державною нафтовою корпорацією, згідно з якими «Євро Поліс» (люди, які більше відомі під брендом «ПВК Вагнера») зобов'язався вести бойові дії по звільненню нафтових і газових родовищ в обмін на чверть від обсягу наступного видобутку. За даними «Нової газети», це угода була ратифікована кабінетом міністрів Сирії в травні 2017 року і неухильно виконувалась.

СБУ надала докази причетності найманців "Вагнера" до окупації Криму та котла в Дебальцевому

СБУ надала докази причетності найманців "Вагнера" до окупації Криму та котла в Дебальцевому

"Вибір контрагента для сирійської сторони був очевидний: контракт на розвідку і розробку родовищ отримав той, хто зміг їх відбити і захистити власною збройною силою. За підрахунками, вартість ресурсів, щомісяця отримують у Сирії структурами Пригожина в 2018 році, могла становити приблизно 20 мільйонів доларів. Обсяг видобутку в 2019 році поки не уточнено" , -припускають у виданні і додають, що людські втрати групи Вагнера в Сирії за цей період становить сотні людей.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Обвал глобального ринку
Наступна публікація