"Вічний" президент Зімбабве Мугабе навідріз відмовився добровільно йти з посади

"Вічний" президент Зімбабве Мугабе навідріз відмовився добровільно йти з посади

Фото: Reuters

Церкви Зімбабве у спільній заяві закликали до національного діалогу.

Президент Зімбабве Роберт Мугабе, якого утримують під домашнім арештом військові, зустрівся з генералами для переговорів у столиці Хараре.

Про це в четвер, 16 листопада, повідомило зімбабвійське видання The Herald.

Мугабе навідріз відмовився добровільно йти з посади, передає інформагенція AFP з посиланням на джерела в військових колах. Імовірно, 93-річний президент намагається "виграти час", повідомило джерело AFP.

Раніше у четвер лідер опозиції, екс-прем'єр-міністр Морган Цвангірай закликав президента піти в відставку "заради інтересів народу". Цвангірай вважає за необхідне скористатися "перехідним механізмом" для "вільних і чесних" виборів. Захоплення влади військовими лідер опозиції не засудив.

Голова Африканського Союзу, президент Гвінеї Альфа Конде, в інтерв'ю Deutsche Welle засудив події в Зімбабве, які "схожі на переворот", хоча зімбабвійські військові й запевняють, що перевороту не відбулося, а йдеться про тимчасові заходи. За словами Конде, Африканський Союз підтримує легітимний зімбабвійський уряд та в жодному разі не прийме захоплення влади силою.

Церкви Зімбабве у спільній заяві закликали до національного діалогу, створення перехідного уряду національної єдності та виборів.

"Захищаючи націю" у Зімбабве, військові захопили будівлю державної телекомпанії

"Захищаючи націю" у Зімбабве, військові захопили будівлю державної телекомпанії

Раніше повідомлялося, що у Зімбабве військові захопили державну телерадіокомпанію і стягнули танки та БТР до столиці країни Хараре. Криза у країні почалася після того, як 93-річний президент Зімбабве Роберт Мугабе звільнив віце-президента Еммерсона Мнангагву - ветерана боротьби за незалежність країни вважали наступником Мугабе. Таким чином він почав чистки, щоб звільнити шлях до влади для його 52-річної дружини Грейс Мугабе.

У середу, 15 листопада, керівна партія Африканський національний союз Зімбабве - Патріотичний фронт оголосила про те, що в країні державного перевороту не було: відбулося затримання президента Роберта Мугабе та його дружини. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація