Знав про втручання у вибори в США та мав доступ до Кремля: NYT розповіла подробиці про шпигуна, якого Штати витягли з Росії

Знав про втручання у вибори в США та мав доступ до Кремля: NYT розповіла подробиці про шпигуна, якого Штати витягли з Росії

Фото: pixabay.com

Він повідомляв, що Путін особисто віддавав наказ здійснити втручання у вибори в США.

Американський топшпигун, якого США витягли з Росії 2017 року, мав доступ до Кремля та розповідав, що президент РФ Володимир Путін особисто віддавав наказ втручатися в президентські вибори в Штатах.

Про це у своєму матеріалі розповідає The New York Times.

"Десятиріччя тому, ЦРУ завербувало та дбайливо вело російського чиновника середньої ланки, який почав швидко зростати у владній ієрархії. Американські розвідники неочікувано отримали золоту акцію: їхнє давнє джерело опинилося на впливовій позиції, яка надавала доступ до найвищих ешелонів влади у Кремлі", - повідомляє ЗМІ.

Зазначається, що цей шпигун передав США інформацію про те, що Путін давав наказ здійснити хакерську атаку на сервери Демократичної партії і, відповідно, Росія отримала інформацію про листування, зокрема і кандидатки на той час від демократів Гілларі Клінтон.

"Співробітники ЦРУ переймалися безпекою агента та наприкінці 2016 року зробили йому пропозицію евакуюватися з Росії. Спершу інформатор відмовився, що занепокоїло управління. У штаб-квартирі почали ширитися сумніви у благонадійності агента. Проте за кілька місяців ЦРУ поновило пропозицію, і цього разу інформатор погодився", - розповідає NYT.

Водночас, видання спростовує попередню інформацію CNN про те, що шпигуна витягали з Росії через дії Трампа. Джерела NYT пояснюють, що найбільшою загрозою була тривала співпраця агента зі Штатами і серйозне занепокоєння через його викриття.

За даними ЗМІ, цей шпигун не входив до довірених осіб Путіна, однак щодня був присутній на зустрічах із президентом та брав участь в виробленні державної політики. Інформація від нього була настільки чутливою, що директор ЦРУ не заносив її до щоденних зведень, а надсилав особисто у спеціальних конвертах тодішньому президенті Бараку Обамі.

Нагадаємо, в ексклюзивному матеріалі CNN, яке посилається на джерела в американській розвідці, йдеться, що Центральне розвідувальне управління США у 2017 році витягло з Росії свого топшпигуна, який працював в російському уряді, через побоювання діями свого президента Дональда Трампа.

Зазначається, що рішення про кінець його місії було зумовлене діями Трампа, зокрема тим, що він ділився з росіянами секретними даними розвідки, що могло призвести до викриття американського шпигуна. Воно було прийняте невдовзі після зустрічі Трампа в травні 2017 року з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим і послом у США Сергієм Кисляком, в ході якої він поділився даними розвідки про терористів "ІДІЛ" у Сирії, які США передали ізраїльські спецслужби.

Після цієї інформації російські ЗМІ повідомили можливе ім’я цього шпигуна. На їхню думку, його можуть звати Олег Смоленков, який працював секретарем у посольстві Росії в США у Вашингтоні, в апараті уряду РФ і адміністрації президента Росії. 2017 року він разом з дружиною і трьома дітьми поїхав на відпочинок до Чорногорії, після чого вся сім'я зникла.

Найбільший шпигунський музей світу відкрили в Вашингтоні

Найбільший шпигунський музей світу відкрили в Вашингтоні

Повʼязані теми:

Наступна публікація