"Зняли з літака": у Мінську за наказом Лукашенка затримали опозиційного журналіста

"Зняли з літака": у Мінську за наказом Лукашенка затримали опозиційного журналіста

Фото: Світлана Тихановська

Роману Протасевичу в Білорусі загрожує смертна кара.

У Мінську посадили літак Афіни-Вільнюс компанії Ryanair, на борту якого перебував опозиційний білоруський журналіст і блогер Роман Протасевич. Опозиціонера відразу ж затримали.

Про це повідомляє Білоруська служба Радіо Свобода.

Літак посадили через інформацію про бомбу на борту, яку так і не знайшли. Олександр Лукашенко особисто віддавав наказ про посадку літака. Для цього навіть було піднято військовий винищувач МіГ-29. Літак розвернули до Мінська, коли він уже був майже на кордоні з Литвою.

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська повідомила про інцидент в офіс Ryanair і Міжнародну організацію цивільної авіації. Вона вимагає почати розслідування, ввести санкції проти Білорусі та виключити країну з ICAO.

"На сьогоднішній день ніхто, літаючи над Білоруссю, не може бути впевнений у своїй безпеці. Зрештою, режим порушує правила повітряного сполучення для упіймання незгодних", — зазначила Тихановська.

Вона наголосила, що Протасевичу в Білорусі загрожує смертна кара.

Роман Протасевич — один з творців опозиційного Telegram-каналу NEXTA, де висвітлювалися масові акції протесту проти Олександра Лукашенко. Канал визнаний в Білорусі екстремістським. Сам Протасевич залишив Білорусь через можливі репресії. Його оголосили в міждержавний розшук. КДБ Білорусі вніс Протасевича до переліку "причетних до терористичної діяльності".

Раніше суд в Мінську виніс вирок двом білоруським журналісткам за стрім з акції протесту.

Новини світу: у Білорусі закрили один з найвідоміших новинних сайтів

Новини світу: у Білорусі закрили один з найвідоміших новинних сайтів

Підписуйтесь на наші канали в Telegram і Viber.

Повʼязані теми:

Наступна публікація