Золота лихоманка: хто і як за лічені хвилини заробляє біткоїни

Золота лихоманка: хто і як за лічені хвилини заробляє біткоїни

Фото: pixabay.com

У криптовалют нема ні центру, ні фіскальних фінустанов.   

Маленьке містечко Ньюпорт у Британії 35-річний чоловік прославив на весь світ. Уже 8 років Джеймс Хавеллс  благає владу міста дозволити йому перекопати міське звалище. Він упевнений, що зможе знайти та відновити жорсткий диск від комп'ютера: який він випадково викинув у смітник. На цьому диску зберігається ключ доступу і відкривають вони - віртуальний гаманець, у якому - 7 тисяч 500 біткоїнів. За нинішнім курсом, це 280 мільйонів доларів.

Цього місяця - біткоїн та інші криптовалюти на біржах дорожчають так стрімко, що світ охопила нова золота лихоманка, - йшлося в сюжеті ТСН.Тиждень.

Біткоїн: трохи гаманців

На деяких з цифрових гаманців без руху лежать тисячі біткоїнів. Тобто десятки, сотні мільйонів доларів. Будьте впевнені – саме в цю секунду десятки чи сотні хакерів або простих людей намагаються підібрати  цифрові ключі  до цих гаманців.

Підібрати пароль з 32 цифр та букв нереально. Ну принаймні так запевняють спеціалісти. Та нікого це не зупиняє. Але звідки взялися гроші в гаманцях та самі гаманці? І як розбагатіти, не підбираючи ключі?

Біткоїн:трохи зірок

Коли в травні 2020 авторка епопеї про Гаррі Поттера Джоан Роулінг попросила пояснити їй, як працює біткоїн, світ насторожився. Коли акторка Мейсі Вільямс, що зіграла Ар’ю Старк в серіалі "Ігри Престолів", спитала своїх підписників у Twitter, чи варто купувати біткоїн, трохи більш ніж половина з 90 тисяч відповідей була - ні, не варто І вже через місяць курс біткоїна блискавично підскочив - за один давали  41 тисячу доларів. Успіх біткоїна і самої ідеї цифрової валюти - що не підпорядковується будь-якій державі та будь-яким контролювальним органам -  став заразним.

Сьогодні в світі існують – і майже щодня дорожчають -  сотні криптовалют. Кожна з них має назву та підтримується  мережею анонімних комп'ютерів по всьому світу. Головна ідея  – створити альтернативу централізованій банківській системі. Яка не тільки все контролює, а й постійно відбирає частину ваших грошей на своє власне забезпечення. У криптовалют все навпаки - нема ні центру, ні контрольних чи фіскальних фінустанов.   

Біткоїн: трохи історії

Все це придумав такий собі Сатоші Накамото. Один й з набільш загадкових персонажів в історії людства. Але хто такий Накамото, як він виглядає, де живе досі певно ніхто не знає.  Наразі невідомо чи це одна людина чи кілька. Але саме Сатоші  - чи група програмістів, що досі ховається під цим іменем в 2008 році  - описав принципи створення та існування біткоїна – першої цифрової валюти. І почав видобувати криптовалюту –  трошки пізніше цю діяльність назвали модним словом майнінг. Найкрутішою ідеєю було те, що є межа кількості цієї валюти. Максимум скільки їх можна створити - це 21 мільйон біткоїнів.  Тож включити такий собі "друкарський верстат" - як у випадку з іншими валютами - більше ніхто не зможе.

Біткоїн: чи можна "хакнути" головний комп`ютер

Ось тут на всіх злодіїв, аферистів  і навіть спецслужби чекає розчарування. Кожна купівля,  переказ, чи зберігання   криптовалюти не мають ніякого конкретного місця. Все відбуваються ніби одразу скрізь: кожна найдрібніша оборудка - купівля, продаж, дарування, переказ грошей - все записується на всіх серверах системи. І якщо щось сфальшувати в одному місці, всі інші - зразу це виявлять. Майнери – це люди, які проводять обчислення та кодують історію всіх цих транзакцій в окремі блоки.

Біткоїн: Нові фермери

Ферми, що вирощують чи видобувають електронні гроші  -  це ось такі великі комп'ютери, більша частина яких - відеокарти. Така ферма в різні часи – в залежності від попиту на майнінг - тобто на видобуток - коштує від 500 до 5000 доларів. Зазвичай витрачені на таке криптовалютне фермерство гроші повертаються протягом кількох  місяців.

Україна ще 6 років тому вийшла в лідери по видобуванню криптовалют. У нас майнять на квартирах, у гаражах, і навіть у цехах покинутих заводів.

Біткоїн: трохи проблем

Більшість проблем може початися, коли майнери починають виводити зароблене на звичайні банківські картки. Ці транзакції легко відстежуються банками, і походженням коштів можуть зацікавитися правоохоронці.

Експерти говорять, що на хвилі постійного друку трильйонів нових доларів в США ціна на біткоїн може дорости до 100 000 доларів. Потім він неодмінно почне падати, породжуючи нові чутки про смерть криптовалют – а потім знову почнеться зростання. Ця криптовалютна лихоманка припиниться лише тоді. Коли одного дня світ прокинеться і дізнається – держави домовилися про створення першої універсальної цифрової валюти. Та в таку фантастичну домовленість  поки що повірити важче, ніж у перше людське місто на Марсі.

Читайте також: 

Золота лихоманка: хто і як за лічені хвилини заробляє біткоїни

Золота лихоманка: хто і як за лічені хвилини заробляє біткоїни

Повʼязані теми:

Наступна публікація